Kuru meyvelerin en sevilenlerinden olan hurmaları, her yönüyle ele alan bir yazıyla karşınızdayız! Önceden belki de sadece Ramazan ayında popülaritesi artan bu leziz meyve, artık sağlıklı beslenmenin yaygınlaşmasıyla adından sık sık söz ettiriyor. Haydi yazımızın detaylarına inelim ve hurmayı beraber keşfedelim!
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Lezzetiyle zaten hepimizin favorisi hurmalar. Peki hurmanın faydalarını biliyor musunuz? Resmen on parmağında on marifet olan hurma faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz;
- Hafızayı güçlendirir.
- Karaciğer sağlığını destekler.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu engellerler, dinç tutar.
- Kansızlığa iyi gelir, kan yapar.
- Vücut ve kemik gelişimini destekler.
- Sindirim ve boşaltım sistemlerini düzenler.
- Anne sütünü artırır.
Hurma Kaç Kaloridir?
Hurma kalori bakımından pek cömert meyvelerden. :) Diyettekilerin ve kalori hesabı yapanların porsiyonlarını dikkatli tüketmelerini öneriyoruz zira 100 gram hurma, 281 kalori.
Hurma besin değeri bakımından da, en az kaloride olduğu gibi cömert. Kuru hurma; folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda bol protein içerir.
Hurma Çeşitleri Nelerdir?
Hurma, çeşitlerinin bolluğuyla sizi şaşırtabilir. En sevilen hurma çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Bağdat Hurması
- Medine Hurması
- İran Hurması
- Acve Hurması
- Sukkari Hurması
- Sugay Hurması
- Berni Hurması
- Şelebi Hurması
- Kudüs Hurması
- Tunus Hurması
- Ürdün Hurması
- Filistin Hurması
Trabzon hurması (cennet hurması) isimli leziz meyve bu listede neden yok diye sorabilirsiniz. Çünkü ismi hurma olsa da, bildiğimiz hurmalarla aynı aileye mensup değil. Yani aslında hurma türü değil. :)
Hurma Nasıl Kurutulur?
Yaş hurmalar fırında, güneş ışığında veya profesyonel meyve – sebze kurutma makinelerinde kurutulabilir. Güneşte kurutmak istiyorsanız hurmalarınızı öncelikle yıkayın ve iyice süzdürün. Ardından genişçe bir tepsiye ayrı ayrı dizin. Sürekli güneş gören bir balkon veya bahçeye yerleştirin. Sinek ve böceklerin gelmesini engellemek için ince bir tülle üzerlerini örtebilirsiniz.
Yaş hurmalarınızı fırında kurutmak istiyorsanız, yine öncelikle yıkayıp süzdürmeniz gerekiyor. Ardından, fırın kağıdı serili bir fırın tepsisine aralıklarla dizin. 60 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırına verin ve kontrollü olarak kurumaya bırakın.
Hurma Nerede Yetişir?
Sıcak ve güneşli havaları seven hurma ağaçları, soğuk ilkimlerde yetişmez. Bu sebeple ülkemizde en çok Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde hurma yetiştirilir. Bunun dışında Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da da hurma yetişir.
Hurma Nasıl Saklanır?
Hurmalar için ideal saklama ortamı 0-10 derece arası güneş görmeyen yerler diyebiliriz. Ağzı hava almayan bir poşette veya saklama kabında, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz hurmalarınızı.
Hurmalı Tarifler
Faydaları saymakla bitmeyen, bir yiyenin bir tane daha yemeden duramadığı leziz hurmaların mutfaklarımızda yeri olmaz mı? Evdeki hurmalarınızı değerlendirebileceğiniz leziz birkaç tarifimizle tanıştırmak istiyoruz sizleri!
1- Hurma ve Armutlu Çıtır Milföy
Milföy, pratikliği ve lezzetinden dolayı sık sık hem tatlı hem de tuzlu tariflerinde kullandığımız malzemelerden. İlk tarifimiz de milföyün pratikliğini hurma ve armut lezzetiyle buluşturan enfes bir tatlı! Hurma ve armutlu çıtır milföy tarifi, çay saatlerinizi şenlendirmek için birebir!
2- Hurmalı Tart
Meyvelerin en güzel değerlendirildiği tatlılar hiç şüphesiz tartlar. Kıyır kıyır, enfes bir tart hamuru yaptıktan sonra evdeki meyveler leziz bir sosa dönüşür, hamurun üzerinde kendini bulur. Kimi zaman arada kremalı bir katman olur; tatlının lezzeti arşa çıkar! İşte bu hurmalı tart tarifi tam da öyle tatlılardan! Denemeyi unutmayın. :)
3- Dondurmalı Hurma Tatlısı
Yaz aylarına çok yakışacak, dondurmalı enfes bir tatlı tarifiyle mini listemizi sonlandıralım mı? Yalnız bu seferki tatlı tarifi, hurma içermiyor; hurmaya benzediği için bu isimle anılıyor. :) Dondurmalı hurma tatlısı tarifi, çay saatlerinizi lezzetle tamamlayacak! Şerbetli tatlı sevenler bu lezzeti kaçırmasın.