Onlarca kültürü tek sofrada birleştiren Hatay, dünyada eşi benzerine az rastlanır bir gastronomi şehri. Hem kültürel hem de lezzet zenginliği ise sadece Antakya’da değil, diğer ilçelerinde de karşımıza çıkıyor. İsmini şehrin Belen ilçesinden alan Belen Tava, şehrin en eski lezzet miraslarından biri. Belen Tava’nın bu kadar meşhur olması sadece lezzetinden ileri gelmiyor. Hikayesi Osmanlı dönemine uzanıyor. Belen Tava, ilçenin İpek Yolu üzerinde bulunması ve Kanuni Sultan Süleyman kervansarayında sevilerek ikram edilen bir yemek olmasından dolayı bugünkü haklı şöhretini yakalıyor.
Belen Tava yemeğinin lezzet sırrı, içindeki baharatlar ve pişirme metodunda saklı. Belen Tava yapılışı aslında kolay bir yemek. Küçük kuşbaşı etlerin doğranıp içerisine domates, soğan, sarımsak, biber ve çeşitli baharatlarla renklenen Belen Tava, mümkünse taş fırında pişirilmeli.
Belen Tava, istenirse kıymalı olarak da hazırlanabilir. Kıymalı Belen Tava hazırlanırken malzemeler orta yağlı kıyma ile yoğrulur ve yağlanmış tepsiye bu harç bastırılarak yerleştirilir. Üzerine yeşil biber ve domates dizilerek 210 derecede kızarana kadar pişirilir. Belen Tava yapılışı ile ilgili püf noktalarını videolu anlatımlı tarifimizde görebilirsiniz. Malzemeler hazırsa başlayalım.
Belen Tava hazırlarken dana bonfile kuşbaşı yerine kuzu kuşbaşı et de kullanabilirsiniz. Kuyrukyağı yerine de dilerseniz kavram yağı tercih edebilirsiniz. Güveç veya kiremit bir kap kullanmanız yemeğin lezzetini artıracaktır.
Belen Tava, cacık, lavaş, sıcak pide ya da ayran ile servis edilebilir.