Lezzet dolu kocaman bir tabak ile karşınızdayız. İçerisinde sadece et değil tavukseverler için tavuk kanat, etseverler için dana kuşbaşı ve sebzeseverler için de patlıcana ve bibere yer verdiğimiz harika bir tarifimiz var.
Kısacası tüm lezzetlerin tek bir tabakta buluştuğu, adeta lezzet şöleninin yanında görsel şöleni de yaşayacağımız enfes bir kebap vali kebabı.
Neden vali kebabı adını aldığını hemencecik paylaşmak istiyoruz sizlerle. İzmir’de bir restoran sahibi restoranında valiyi ağırlamıştır. Valiye ne yemek isterseniz şeklinde bir soru sorulmuş ve vali de ‘’Sen kafana göre yap bir şeyler.’’ cevabını vermiştir. Bunun üzerine restoran sahibi valiye mahcup olmamak için içerisinde et namına tüm yiyecekleri tek bir porsiyon halinde valiye sunmuştur.
Bunun üzerine vali tarafından ‘’Bu nedir?’’ sorusu yönelince “vali kebabı” cevabını vermiş restoran sahibi. O günden bu güne vali kebabı olarak aktarılarak gelmiştir. Tüm lezzetlerin bir araya gelerek mükemmel bir kombinasyon oluşturduğu vali kebabı nedir ve vali kebabı hangi yöreye aittir öğrendik.
Gelin şimdi de vali kebabı malzemelerine hızlıca bir göz atalım ve sonrasında da mutfağa geçip vali kebabı nasıl yapılır tüm püf noktalarıyla öğrenelim.
Vali kebabı malzemeleri say say bitiremeyeceğimiz türden. Ama biz yine de belli başlı malzemeleri söylemek istiyoruz. Vali kebabı için kıyma, kuşbaşı et, tavuk but, tavuk kanat, patlıcan, biber ve birkaç farklı baharat gerekiyor.
Haydi o zaman tüm malzemeler hazırsa vali kebabı yapımına geçiyoruz. Karşınızda şık sunumu ve enfes lezzetiyle vali kebabı reçetemiz.
Dana kıymayı kimyon, pul biber, karabiber ve tuzla yoğurup ikiye bölüyoruz. İlk parçayı şişe çekip, diğer parçayı da patlıcanlarla birlikte aralıklı olarak 3 parmak kalınlığında şişe çekiyoruz.
Kuzu kuşbaşıları 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ve et çeşnisi ile soslayıp, şişe çekiyoruz ve kenara alıyoruz.
Tavuk but ve kanatları 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ve tavuk çeşnisi ile soslayıp şişe çekiyor ve kenara alıyoruz.
Izgarada önce patlıcan kebabını 15 dakika kızartıp şişten çekiyoruz ve streçleyip 10 dakika dinlendiriyoruz. Bu esnada kalan şişler ve sebzeleri ızgarada pişiriyoruz.
Sumak, maydanoz ve soğanı karıştırıp, kebapları yan yana dizip, yanında sumaklı soğan ile sıcak servis ediyoruz.
Vali kebabının aslında yancılara pek de ihtiyacı yoktur. Tek başına gayet zengin ve doyurucu bir tarif.
Yine de sofranıza zenginlik katmak için başlangıç olarak domates çorbası, ana yemek olarak pirinç pilavı ve içecek olarak da bir bardak bol köpüklü ayran tercih edebilirsiniz.
Vali kebabını bir gün önceden hazırlayıp dolapta dinlendirebilirsiniz. Daha lezzetli olacaktır. Aynı yöntemi tüm kebap tariflerinde uygulayabilirsiniz.
Vali kebabı kalori miktarını öğrenmeye geldi sıra. Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 1000 kalori bulunmaktadır. Kilo kontrolü yapıyorsanız maalesef ki uygun bir tercih olmayabilir.
Vali kebabı tarifini sevip benzer tatlar denemek isteyenler için birkaç önerimiz daha var. Hepsi birbirinden lezzetli, hepsi birbirinden pratik ve doyurucu bu tarifleri çok seveceksiniz.
İlk olarak patlıcanlı Antep kebabı tarifi, ardından reyhanlı Adana kebabı tarifi ve son olarak da patlıcanlı Tokat kebabı tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.