YKV mutfağından kucak dolusu sevgilerle merhaba!
Bugün rotamızı Mevlâna şehri olan Konya’ya çeviriyor ve Konya yöresinden enfes bir yemekle sizi buluşturuyoruz.
Akşam yemeğinde doyurucu, aynı zamanda sağlıklı bir ana yemek arıyorsanız harika bir tarif olan zülbiye tarifini paylaşmak istiyoruz. Kuşbaşı et, nohut ve yemeğe lezzet veren arpacık soğanların tek bir tencerede buluşması ile hazırlanan zülbiye tarifi, özellikle davet sofralarında en özel noktada yer alması gereken tariflerden bir tanesi.
Zülbiye kebabı, sülbiye yemeği ve sülbiye kebabı olarak adlandırılan bu tarifimiz, doyuruculuğunun ve lezzetinin yanı sıra sunumuyla ve faydalarıyla da ön plana çıkmaktadır.
Zülbiye yemeği hangi yöreye aittir yukarıda değinmiştik. Bilmeyenler için detaylı bir şekilde tekrar değinmek istiyoruz.
Zülbiye, Konya Akşehir yöremize ait, yanında en güzel eşlikçilerle sunulduğunda gayet doyurucu ve davetkar bir tarif.
Listemizde yer alan tüm malzemeler mutfak tezgâhında yer aldıysa hızlıca tarifimizin yapılışına geçebiliriz. İşte tüm püf noktalarıyla ve en pratik haliyle zülbiye yemeği reçetemiz.
Zülbiye tarifini hazırlamak için etleri pişirmekle işe başlıyoruz. Öncelikle geniş bir tencerede 1 yemek kaşığı ayçiçek yağını yüksek ateşte ısıtıyoruz. Ardından içerisine dana etlerini ekleyip, 3' suyunu salmaya başlayana dek kavuruyoruz.
Suyunu salmaya başlayınca tencereden alıp, kenarda bekletiyoruz. 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyip, arpacık soğanları ekliyor ve orta ateşte soğanlar hafif renk alana dek 5' kavuruyoruz.
Tereyağı ve salçayı ekleyip, 2' kavurduktan sonra nohut ve 2 su bardağı su ilave edip, kısık ateşte 10' pişiriyoruz.
Kenara alınan etleri, kimyon ve tuzu ilave edip, karıştırıyor ve kapağını kapatıyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirdiğimiz yemeğimizi ocaktan alıp, sıcak sıcak servis ediyoruz.
Zülbiye ne demek öğrendik, reçetemize de değindik. Şimdi sırada eğlenceli kısımlar var!
Zülbiye kebabı en güzel pilav ve biber turşusu ile servis edilebilir.
Tarifimizin lezzetini doruklara çıkarmak için yemeğimizin yanına yancı olarak şehriyeli pirinç pilavı, biber turşusu ve mevsim salata çok yakışacaktır. İçecek olarak da bol köpüklü bir bardak ayran ile servis edebilirsiniz.
Nohutları bir gece önceden mutlaka ıslatmalısınız. Dilerseniz nohutları önceden haşlayıp dolapta muhafaza edebilirsiniz.
Zülbiye yemeği kalori miktarını öğrenmeye geldi sıra.
Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 500 kalori bulunmaktadır. Yüksek kalorili olması, tüketemeyeceğimiz anlamına gelmiyor tabii.
Protein deposu olan bu tarifimizi diyet menülerinde yarım porsiyon olarak yer verebilirsiniz.
Zülbiye tarifinin lezzetine doyamayanlar için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut.
Sofralarımızda sıkça yer verdiğimiz, büyük küçük birçok kişinin gönlünü fetheden etli nohut yemeği, ardından lezzetiyle iştahları kabartan et sote tarifi ve son olarak da şiveydiz tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.