ARAMA YAP
15 dk
60 dk
Orta
4 kişilik
296 kcal
96971

Sütlaç her ne kadar Türkiye’ye özgü bir tatlı gibi gelse de, çok farklı ülkelerin mutfaklarında yer alır. Mesela Lübnan’da "moghli" adıyla, anason ve kakuleli olarak yapılır. İran’da "sholezard" olarak safran ve gül suyuyla yapılır. Avrupa’da ise ilk kez İngiltere’de Tudor zamanı süt, krema, pirinç ve şeker ile yapılır; bazen vanilya, tarçın veya muskatla tatlandırılır. İskandinav mutfağında da sütlaç vardır. İsveç ve Finlandiya’da yılbaşında sütlaç yapılır ve içine bir tane bütün badem saklanır; bademi bulup yiyenin tüm yılının şans dolu geçeceğine inanılır. Kısaca, sütlaç beynelmilel bir tatlıdır ve farklı geleneklere aracı olur. 

Türkiye’de sütlaç denilince akla Karadeniz gelir, hatta bilenlerin aklına hemen Hamsiköy sütlacı gelir. Hamsiköy sütlacının özelliği, sütlacı bağlamak için kullanılan nişasta, un gibi malzemelerin kullanılmaması, yalnızca pirinç ile yapılmasıdır. Karadeniz’in bol yağış alan, yemyeşil bol çeşitlilikli bitki örtüsü sayesinde otlayan ineklerin sütü de tabi markettekilerden daha lezzetli oluyor. Kendine has pişirme tekniği ve Hamsiköy ineklerinin sütüyle yapılan sütlaç, Hamsiköy’e coğrafi işaret ile bağlanmıştır. Hamsiköy’de olmayanlar için de Fırında Sütlaç tarifimiz geliyor. Mutfağa geçelim ve sütlaç yapmaya başlayalım!

Pişirmeye Başla

Fırında Sütlaç Tarifi

;

Malzemeler

- 4 kişi +
süt
1 litre (l)
toz şeker
1 su bardağı
pirinç
Yarım su bardağı
buğday nişastası
4 yemek kaşığı
vanilin
1 tatlı kaşığı
su
2 su bardağı

servis için

fındık
1/2 su bardağı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Fırında sütlaç yaparken üzeri renk aldıktan sonra fırından çıkartın. Piştikçe fazla kıvam alıp, katılaşacaktır. Pudingten biraz daha cıvık bir kıvam, sütlaç için doğru kıvam olacaktır.

Servis Önerisi

Fırında Sütlaç Tarifi Servis Önerisi:

Fırında sütlacı üzerine irice kırılmış kavrulmuş fındık ve toz tarçın ile servis edebilirsiniz.