Mayasız gözleme, geleneksel Türk mutfağında yer alan bir tür hamur işidir. Gözleme, genellikle yufka adı verilen ince hamur tabakaları kullanılarak yapılır ve iç malzeme ile doldurulur. Geleneksel olarak gözleme hamuru için maya kullanılır, ancak bazı durumlarda mayasız bir hamur kullanarak da gözleme yapılabilmektedir. Mayasız gözleme, maya kullanımına tepki olarak ortaya çıkmış ve özellikle sindirim sorunları yaşayan ya da maya tüketimine dikkat eden kişiler için bir alternatif olarak popülerlik kazanmıştır diyebiliriz.
Mayasız gözlemeler, geleneksel mayalı gözlemelere göre biraz daha farklı bir dokuya ve lezzete sahip olabilir. Mayasız hamur, genellikle daha yoğun bir yapıya sahip olabilir. Ayrıca, mayanın hamurun kabarmasına ve hafifçe mayalı bir tat oluşmasına neden olan bir fermantasyon süreci olmadığı için, mayasız gözlemelerin tadı daha farklı olabilir.
Sonuç olarak, mayasız gözleme, maya hassasiyeti veya sindirim sorunları yaşayan kişiler için geleneksel gözlemeye alternatif bir seçenektir. Farklı malzemelerle doldurularak zenginleştirilebilir ve kişisel tercihlere göre uyarlanabilir. Biz bu tarifte patates tercih ettik siz dilerseniz patates yerine mayasız ıspanaklı gözleme de hazırlayabilirsiniz.
Haydi o zaman gelin mayasız içli gözleme nasıl olur birlikte inceleyelim.
Mayasız gözleme hamuru için gerekli malzemeler;
Hamur için
2 su bardağı su, ılık
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için
3 adet patates, haşlanmış
1 yemek kaşığı Knorr Kajun Baharatlı Patates Çeşnisi
2 su bardağı kaşar peyniri
3 yemek kaşığı tereyağı
Çeyrek demet maydanoz, ince kıyılmış
Gözleme hamuru mayasız nasıl olur diye merak edenler için oldukça pratik bir tarif hazırladık.
İşte mayasız patatesli gözleme tarifi yapılışı;
Su, un ve tuzu derin bir kabın içerisinde pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Ardından hamurumuzu 12 bezeye bölüp, üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlendiriyoruz.
Bu esnada bir kabın içerisinde haşlanmış patates, kaşar peyniri, maydanoz ve çeşniyi karıştırıyoruz. Bezeyi unlanmış tezgâha alıp, içerisine harçtan ekleyip yayın. İkiye katlayıp, kenarlarını kapatıyoruz.
Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtıp, gözlemenin her bir yüzünü renk alana dek 3'er dakika kızartıyoruz ve ocaktan alıp, üzerine tereyağı sürüp servis ediyoruz.
Mayasız gözleme yaparken lezzetli sonuçlar elde etmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır.
Gözlemleri pişirirken yapışmaz tava tercih etmelisiniz. Gözlemeyi yavaş hareketlerle sürekli çevirerek yanmamasına zen göstermelisiniz.
Mayasız gözlemleri servis ederken lezzetine lezzet, zarafetine zarafet katmak için birkaç servis önerisinde bulunmak istiyoruz.
Gözlemenin yanında domates ve salatalık dilimleri, kızarmış patates ve turşu tercih edebilirsiniz. İçecek olarak da damak zevkinize göre isterseniz ayran, isterseniz de taze demlenmiş bir fincan çay tercih edebilirsiniz.
Mayasız gözlemenin tam olarak kaç kalori içerdiği, kullanılan malzemelere, hamurun boyutuna ve iç malzemesine bağlı olarak değişmektedir.
Ancak genel bir fikir vermek gerekirse, yaklaşık olarak 100 gram mayasız gözleme için ortalama olarak 200 ila 250 kalori arasında bir enerji içeriği olabilir. Bu değer, iç malzemeye ve hamurun ne kadar kalın veya ince olduğuna göre değiştiğini söyleyebiliriz.
Mayasız gözleme tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunmak istiyoruz.
Öncellikle patatesli gözleme tarifini, ardından patlıcanlı gözleme tarifi ve son olarak da peynirli gözleme tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.