Misafirliklerde, keyif saatlerinde, sohbetlerin en güzel anlarında aranan bir isim var; köpüklü Türk kahvesi!
Sadesi, ortası, şekerlisi ayrı güzel olan bu leziz kahve, Türk mutfağının en güzel tariflerinden hiç şüphesiz. Bu yüzden bugün biraz Türk kahvesi hakkında konuşalım dedik. Türk kahvesi nereden gelir, Türk kahvesini kim buldu, Türk kahvesi ne zaman bulundu gibi yaygın sorulan soruları teker teker cevaplayalım istiyoruz!
Türk kahvesinin tarihi 1543 yılına dayanıyor. Zamanının Yemen valisi tarafından ta Yemen’den getirilen kahve çekirdekleri, Türk usulü yeni bir pişirme yöntemiyle pişirilir ve bugün bildiğimiz Türk kahvesi ortaya çıkar.
Türk kahvesi neyle yapılır? ve Türk kahvesi kaç dakikada pişer gibi sorularınız olabilir kafanızda. Onları da hemen aydınlatalım. Türk kahvesi; soğuk su, kahve ve arzuya göre şekerle yapılır. Ocakta cezve içerisinde, 5 dakika pişirilir.
Türk kahvesi, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Buzdolabı gibi çok soğuk yerlerde veya güneş alan sıcak yerlerde saklamamanızı öneriyoruz. “Türk kahvesi neden acı olur?” çok sık yaygın sorulan bir soru. Bunun cevabı da kahvenin çok sıcakta saldığı kendine has yağı. Serin ve kuru yerde saklanan kahvelerde bu sorunla karşılaşmazsınız.
-Stresi giderir.
-Metabolizmayı hızlandırır.
-Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur, limonla beraber tüketildiğinde ishali keser.
-Kolesterolü düşürür.
-Vücuda enerji verir ve dinç tutar.
-Kilo vermeyi kolaylaştırır.
Çok faydalı olsa da Türk kahvesi de kontrollü tüketilmelidir. Günde maksimum iki fincan Türk kahvesi tüketmenizi öneriyoruz zira fazlası çarpıntı yapabilir. Türk kahvesi neden çarpıntı yapar? diye soruyorsanız sebebini de söyleyelim. İçerdiği kafeinden dolayı, fazla tüketimi çarpıntıya sebep olacaktır.
Türk kahvesi yapmak oldukça pratik olsa da, sunumunun güzelliğini veren köpüğü tutturmak biraz zor olabilir. Bunun için ufak bir ipucumuz var. Tüm malzemeleri cezveye ekledikten sonra iyice karıştırın ve tamamen karıştıktan sonra ocağa alın. Ocağa aldıktan sonra karıştırma işlemine devam etmeyin. :)
Geleneksel Türk kahvesi lezzetine ufak değişiklikler katmak istiyorsanız size enfes bir önerimiz var. Bir bardağın içerisine 2 top Algida Maraş Usulü Sade dondurma ekleyin. Ardından bir fincan köpüklü Türk kahvesini dondurmanın üzerine gezdirin. Soğuk kahvelerin en leziz versiyonlarından birini yapmak bu kadar kolay!
Türk kahvesi kaç kalori hepimizin akıllarında canlanan bir soru. Biz de sizin için sade, orta ve şekerli Türk kahvelerinin kalori değerlerini araştırdık.
Sade Türk kahvesi toplamda 7 kaloridir. Orta şekerli Türk kahvesi 17 kaloriyken şekerli Türk kahvesi de 42 kaloridir.
Geleneksel kahveler, özellikle de köpüklü Türk kahvesi hepimizin favorisi. Yalnız bazen damaklar farklı tatlar arayabiliyor. Böyle zamanlar için enfes 3 farklı kahve tarifi önereceğiz size. :)
Bardağında isminiz yazıyormuşçasına leziz bir kahveyle, latte macchiato tarifiyle başlayalım. Evde latte macchiato nasıl yapılır öğrenmek için sizi böyle alalım!
Yaz aylarına çok yakışan ferah bir lezzetle devam ediyoruz yolumuza. Dondurmalı kahve tarifi, ferahlamanın en leziz yollarından.
Leziz köpüğüyle hayatlarımıza birden bire giren, mutlaka herkesin bir kere bile olsa denemesi gereken enfes Dalgona kahvesi nasıl yapılır öğrenmek için de buraya uğrayalım. :)
Haydi şimdi leziz köpüklü Türk kahvesi tarifimize geçelim!