Meyve özlerinin birleşiminden elde edilen, Türk mutfağında ve komşu ülke mutfaklarında sıklıkla tüketilen pestil tarifi ile karşınızdayız bugün.
Lezzetli ve vitamin dolu olan pestili yemekten hoşlanıyorsanız evde yapımını da mutlaka öğrenmelisiniz. Üzüm meyvesinin farklı birçok kullanımı olduğunu bilmeyen yoktur. Yazın taze taze meyvesini yediğimiz üzümü, kış aylarında hoşaf ve pestil olarak kullanıyoruz. Tabi kuru üzümü de unutmamak lazım.
Çay saatlerimizde çayın yanında yancı olarak tükettiğimiz ya da canımız yumuşacık bir anne keki çektiğinde içerisini hem lezzetlendirmek hem de renklendirmek için tercihimiz kuru üzümden yana oluyor.
Bugün evde pestil tarifini nasıl hazırladığımızı anlatarak canınız tatlı bir şeyler istediğinde, çikolata ya da şerbetli tatlılar ile tatlı krizleriniz bastırmak yerine daha doğal, evde yapılmış ve şekersiz bir alternatif sunuyor olacağız sizlere.
Özellikle yaz aylarında yapıp, kış aylarında keyfini süreceğimiz pestilin aşamaları nelerdir gelin detaylıca öğrenelim. Ardından da hızlıca mutfağa geçip sizler için hazırladığımız reçetemize göz atalım.
Pestil tarifi için öncelikle üzümlerin saplarından ayrılması, ardından kaynadıktan sonra suyunun süzülüp tekrar kaynatılması gerekmektedir. Son olarak nişasta ve su eklenerek koyulaşması sağlanmalıdır. Son aşama da pestilin kurutulup, dinlendirilme aşamasıdır.
Pestilin yapım aşamaları nelerdir öğrendik. Gelin şimdi de mutfağa geçip tarifimizi hızlıca uygulayalım.
Evde pestil tarifi için öncelikle pazardan aldığımız lezzet dolu üzümleri yıkayıp, saplarından ayıklıyoruz. Ayıkladığımız üzümleri derin bir tencerenin içerisine alıp, orta ateşte karıştırarak eziyoruz.
Üzümlerimiz kaynayınca altını kısıp, kapağı kapalı olacak şekilde pişiriyoruz. Pişen üzümleri süzgeçten ezerek geçiriyoruz ve bütün suyunu süzüyoruz. Süzdüğümüz suyu tekrar tencereye ekleyip, kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
Nişasta ile suyu karıştırıp, tencereye yavaşça çırpma teli ile karıştırarak ekliyoruz ve fırın tepsisine yağlı kâğıt serip, ıslatıyoruz. Karışımı üzerine yayıyoruz.
Serdiğimiz karışımın üzerine ceviz serpip, oda sıcaklığında kuruttuktan sonra dilimleyip, rulo yaparak servis ediyoruz.
Özenle hazırladığımız pestil tarifini şimdi de en güzel şekilde servis etmeye ne dersiniz? Pestil en çok neyin yanına yakışır hızlıca göz atalım.
Pestili tek başına tüketebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinden sonra çayın yanında afiyetle yiyebilirsiniz. Arzuya göre Türk kahvesi, filtre kahve ya da meyve sularının yanında da tüketebilirsiniz.
Pestil yumuşak olması için ne yapılır hemencecik anlatalım istiyoruz.
Pestilin içerisine eklenen nişasta, pestilin daha yumuşak kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Bir diğer püf noktası da pestilin kaynama aşamasında blender ile çekilmesi işlemidir. Böylece daha pürüzsüz ve daha kıvamlı olacaktır.
Pestilin evde yapıldığını ve tamamen doğal olduğunu söyledik. Gelin şimdi de üzüm pestili kaç kaloridir inceleyelim.
1 porsiyonunda 220 kalori bulunduran pestil, diyet menülerinde gayet gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Son olarak pestil tarifimizi beğenip, farklı tatlar da denemek isteyenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut.
İlk olarak elmalı karamel bar tarifi, ardından leblebi nasıl yapılır ve son olarak da cezerye tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.