YKV mutfağından pofuduk, yumuşacık sevgiler getirdik!
Sünger gibi dokusuyla, lezzetiyle ve pratikliğiyle adından çokça söz ettiren aynı zamanda çay saatlerine çabucak hazırlanabilen bir tarif ile karşınızdayız.
Bugün sizlerle birlikte mutfağa geçip, klasik kek tariflerinden farklı bir kek tarifi hazırlamak istiyoruz. Bu tarifimiz diğer kek hamurlarında olduğu gibi temel malzemelerle hazırlanabilmektir ama olmazsa olmaz malzemesi olan mısır unu olmadan gülüt tarifi hazırlamak pek mümkün değil.
Gülüt kek tarifi malzemelerine detaylı bir şekilde göz atalım ardından da gülüt hangi yöreye aittir bilmeyenler için kısaca değinelim istiyoruz.
Beş çaylarına, beslenme çantalarına ve davet sofralarınıza hemencecik hazırlayabileceğiniz gülüt kek tarifimizin içerisinde temel kek malzemeleri olan un, süt, yumurta, kabartma tozu ve vaniline ek olarak mısır unu bulunmaktadır. İçerisinde bulunan mısır unu kekin birkaç gün boyunca yumuşak kalmasını sağlamanın yanı sıra daha lezzetli olmasını da sağlamakta.
Peki gülüt kek tarifi hangi yöreye aittir? Yumuşacık, bayatlamayan mısır unlu gülüt kek, Sivas iline ait yöresel lezzetlerden bir tanesi.
Peki siz daha önce gülüt kek tarifini hiç denediniz mi? Denemediyseniz sizi mutfağa kadar alalım ve gülüt kek nasıl yapılır birlikte öğrenelim.
Gülüt kek tarifimiz için öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmasını sağlıyoruz. Ardından adım adım tüm malzemeleri birleştiriyor olacağız.
Öncelikle yumurta ve şekeri derin bir kaba alıp, mikser ile yüksek hızda rengi açılına dek bir süre çırpıyoruz. Sonrasında içerisine ayçiçek yağı, süt, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip yavaşça çırpıyoruz.
Çırptığımız harcımızın içerisine mısır unu ve unu ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana dek düşük hızda 1' çırpıyoruz.
Hazır olan harcımızı yağlı kâğıt serili ve yağlanmış dikdörtgen fırın kalıbına alıp, üzerine haşhaş serpiştirdikten sonra 30' fırınlıyoruz.
Pişen kekimizi fırından çıkartıp, oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Gülüt kek tarifi yanına en çok yakışan servis önerilerine değinmeye geldi sıra.
Tarifimiz beş çayına davet edilecek komşular için hazırlanacaksa eğer en güzel eşlikçilerle lezzeti tamamlamanız için burada imdadınıza yetişelim.
Yumuşak dokulu kek tarifimizin yanına patatesli börek, havuç tarator, tarçınlı kurabiye ve içecek olarak da taze demlenmiş bir fincan çay servis edebilirsiniz.
Gülüt kek tarifinde ve diğer tüm kek tariflerinde kekin iyice kabarması için şeker ve yumurtanın rengi değişip köpürene kadar çırpma işlemine devam etmelisiniz.
Mısır unu ve buğday ununu eşit miktarda eklemek, istenilen sonucu elde etmenizi sağlayacak.
Sıra geldi birçok kişinin korkulu rüyası diyebileceğimiz kalori miktarını öğrenmeye. Gülüt kaç kalori diye merak edenler için minik bir araştırma yaptık.
Tatlı, kek ve börek tariflerinde kalori miktarı, kilo kontrolü yapanlar için oldukça merak edilen bir detay. Gülüt kek tarifinin, 1 porsiyonunda ortalama olarak 218 kalori bulundurduğunu söyleyebiliriz.
Kilo kontrolü yapanlar için maalesef ki çok fazla öneremiyoruz. Arada küçük kaçamakları görmezden gelebiliriz. :)
Gülüt kek tarifini deneyip, farklı kek tariflerini de keşfetmek isteyenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli kek tarifimiz var.
Öncelikle zebra kek tarifi, ardından mısır unlu kek tarifi ve son olarak da pratik kek tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.