İçli Köfte Orta Doğu’ya özgü bir yemektir. Arapça, top anlamına gelen ‘kubbeh’ kelimesinden türemiştir. Levant mutfağında, ince bulgur, kıyma ve çam fıstığı ile yapılır. Başka Orta Doğu ülkelerinde irmik ile de yapıldığı görülür.
Halep’te 17 farklı çeşit kibbeh vardır. sumaklı, yoğurtlu, ayvalı, nar veya vişne soslu bunlardan bazılarıdır. Ayrıca çiğ kibbeh de yaparlar. İçli köfte malzemelerinin et tartar gibi, ince kıyılmış et ile birleştirilmesi; nane, taze soğan ve zeytinyağı eklenmesi ile yapılır. Bu tarz kibbeh, Suriye ve Lübnan da meze olarak, yanında lavaş ekmeği ile servis edilir.
Türkiye’de ise hiç harcı, kıyma, ceviz, soğan, maydanoz, biber salçası ve baharatlarla yapılır. Kızartılarak veya haşlanarak servis edilir. Şimdi tezgahımıza yer açalım ve içli köfte yapmaya başlayalım!
İçli köfteleri hazırladınız peki içli köftenin yanına ne iyi gider? Hemen yazımıza göz atın!
Kıyma yerine, haşlanmış yeşil mercimek veya sulandırmayacak şekilde mantar ekleyebilirsiniz. Sebze kullanmanız durumunda; onlarla uyumlu olacak baharatlar da ekleyebilirsiniz; mesela yeşil mercimek ile zerdeçal ve paprika uyumlu olur, mantar ile ise kimyon ve karabiber iyi gider.
1 porsiyon İçli Köfte 349 kaloridir.
Urfa usulü borani servisi de bir seremonidir. Kuzu eti, pencer (pazı) sapı, nohut ayrı ayrı pişirilir ve tek kapta birleştirilir. Sulu yemek gibi servis tabağına konulduktan sonra üzerine kızartılmış minik bulgur köfteleri ve sarımsaklı yoğurt dökülür. Biz ise size meşakkatli bir borani tarifi yerine daha kolay yapabileceğiniz bir tarif vereceğiz. İşte püf noktalarıyla Urfa usulü borani tarifi…
İçli Köfte hamurunun dağılmaması için; ekleyeceğiniz yumurta ile ıslattığınız bulgurların, oda ısısında olmaya dikkat edin.
Diğer bir püf nokta ise; hamuru şekillendirmeden önce dinlendirmek, böylece daha iyi formda bir hamurunuz olacaktır.
Buz gibi bir ayransız olmaz. Bir de söğüş domates, nane ve maydanoz da tabağa eklemeyi unutmayın.