Türkiye’de 291 çeşit köfte olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum, tahminim 80-100 arasıydı, meğer köfteye düşündüğümden çok daha fazla ihtirasla bağlı bir ülkede yaşıyormuşuz.
İlk köftenin Roma’da tavus kuşu, sülün ve tavşan gibi av etleri kullanarak yapıldığı biliniyor. Daha sonra köfte Pers İmparatorluğu’nda bugün ki halini almış olarak, kofta adıyla karşımıza çıkıyor.
Her ülkenin köftesi vardır. Köfte etin sert yerlerinin kıyma haline getirilmesi ve bayat ekmek içiyle yapılan bir yemektir, dolayısıyla ev ekonomisi için de çok mantıklı bir yemektir. Bu neden ülkelerde köftenin genellikle ihtiyaçtan doğduğunu da söyleyebiliriz. Dünyada ünlü köfte yemekleri vardır; mesela İtalya’nın olarak bilinse de, aslında Amerika’da olan malzemelerle İtalyan göçmenler tarafından yapılan spaghetti ve köfte, veya hayatımıza son 10 senedir fazlasıyla girmiş olani kremamsı et suyu sosu ve patatesle servis edilen İsveç köfte.
Bu arada dünyanın en büyük köftesi 500 kilogram.
Tarifimizle yapabileceğiniz farklı misket köfte yemeklerinden bazılarını yazmak istiyorum: domates, marul ve pesto sos ile köfte sandviç, parti akşamların için fırında hızlıca yapabileceğiniz, köfte nacho, vazgeçilmez köfte pilav, hafif yemek istiyorum diyenler için ise kinoalı köfteli salata, ilk aklıma gelen yemeklerden bazıları. Hatta misket köfte yoğurtlu servis edildiğinde bile son derece tatmin edici ve besleyici bir yemek.
Bu arada, bir porsiyon misket köfte kalorisi sadece 210 ve protein oranı çok yüksek bir besin.
Köftenizi için alışverişe çıkmadan önce ne tarz et yemekten hoşlandığınızı düşünmenizi rica ediyorum. Kuzu mu dana mı, yağlı mı yağsız mı, kendinize soracağınız en temel sorular. Ben genelde kuzu ağırlıklı, dana ve kuzu karışık, orta yağlı döş etinden kıyma çektiriyorum. Siz de nasıl bir kıyma istediğinizi bu detaylarla kasabınıza söylediğinizde, şimdiden iyi bir köfte yapmayı yarılamış oluyorsunuz.
Misket köfteyi yaparken bir diğer püf noktada, köfteyi yoğurduktan sonra, buzdolabında 1 saat bekletmeniz. Bu bekleme süresinde, kullandığınız galeta unundaki glüten, köftenin daha iyi bütünleşmesini sağlayacak. Köftenizi hazırladıktan sonra, çiğ saklamak istiyorsanız, buzlukta saklamanızı öneriyoruz çünkü çiğ kıyma buzdolabında olduğunda bile çok çabuk bozulur. Köfteyi pişmiş olarak dolapta 3 güne kadar saklayabilirsiniz, yanına fırın patates ve piyazlık doğranmış soğan ile bir akşam yemeğini çıkartmış olursunuz.
Misket köfte sulu yemeği ve çorbası da yapabilirsiniz, içine domates salçası ve şehriye ile hafif bir çorba, köfteleri havuç ve patates ile et suyunda pişirerek sıcacık ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.