Mantı severler toplaşsın! Bugün, minik minik uğraştıran mantıları değil, Tatar mantısı yapılışını konuşacağız!
Kırım Tatar mantısı, bizim klasik mantılarımız gibi suda değil buharda pişiriliyor. Böylece erimiyor, şekli bozulmuyor. Ama merak etmeyin, ayrıca almanız gereken bir Tatar mantısı tenceresi yok. Evde bulunan, sebzeleri buharda pişirmek için kullanılan buharda pişiriciler bu tarif için yeterli. :)
Haydi bu enfes mantı tarifinin detaylarına inelim!
Mantı, bizim olduğu gibi Orta Asya mutfaklarının da önemli bir parçasıdır. Eski SSCB ülkelerinde de popüler olan bu yemek ayrıca Afganistan ve Balkanlar’da da yer yer görülür. Mantının bugün paylaştığımız versiyonu ise Tataristan’a aittir aslen.
Tatar mantısı, bizim mantılarımız gibi büyük açılmış bir hamurun kare kare kesilmesi ve ardından harçla dolup katlanması yöntemiyle yapılmıyor. Her bir hamur ayrıca açılıp şekillendiriliyor.
Minik minik bezeleri tek tek yuvarlayıp şekil vermek size zor gelecekse klasik yönteme dönebilirsiniz. Hamuru olabildikçe büyük açın, çay tabağından yardım alarak kesin ve küçük yuvarlaklar elde edin. Ardından harcı doldurun ve bohça gibi katlayın. :)
Bizim Tatar mantısı servis önerimiz sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ. Siz arzunuza göre salçalı sos da hazırlayabilirsiniz. Öyle de nefis olacaktır. :)
Tatar mantısı tarifinin bir porsiyonu yaklaşık olarak 400 kaloridir. Tabii bu kalori miktarının, hazırladığınız mantıların boyutlarına göre ve porsiyon boyutlarınıza göre değişebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Merak edenlere not düşelim, Kayseri mantısının da bir porsiyonu aşağı yukarı 400 kaloridir. Çok değişen bir şey yok yani. :)
Mantı sadece bir yemek değil, bir yaşam tarzıdır aynı zamanda kimine göre. Kabul, bize göre de öyle. :) Her biri tek tek el emeği olan, içi kıyma dolu mantılar nasıl olur da sadece yemek olur? Hele bir de sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla buluşmuşken! “Amma övdünüz” demeyin, bu lezzet övülmeyi hak ediyor. Seveni bol olan leziz mantıların alışık olduğumuz klasik versiyonları dışında da leziz tarifleri var. Haydi size biraz bahsedelim!
Öncelikle İtalyan usulü bir mantı tarifimiz var burada. Kıymalı Gnocchi mantı tarifi, İtalyan lezzeti Gnocchi’yi resmen Kayseri’li yapıyor; çok da iyi oluyor. :) Hem doyurucu hem de leziz olan bu tarif, alışık olduğunuz mantılardan çok farklı. Mutlaka bir şans verin deriz. Not düşelim, Gnocchi ismi “niyokki” şeklinde telaffuz ediliyor. :)
Geldik ikinci mantı tarifimize. Bu seferki mantı tarifi, hamur açma zahmetinden kurtarıyor sizleri. Hazır yufka kullanılıyor çünkü. Yufkadan mantı tarifi, adından tahmin edilebileceği üzere çok pratik. Yoğun günlerinizin kurtarıcısı olacak bu tarifi denemeyi unutmayın. Tarif defterlerinize çok yakışacak. :)
Geldik mini listemizin son üyesine. Bu tarif, mantıda sadece kıyma kullanıldığı yanılgısını lezzetle kırıyor adeta. Kavurmalı mantı tarifi, özellikle davet sofralarınıza çok yakışacak. Aromasıyla da lezzetiyle de bir numara olacak.
Enfes mantı tariflerini sunmak bizden, deneyip tadına varmak sizden! :)