Efsaneye göre çiğ köftenin vatanı Adıyaman. Kral Nemrut, Hz. İbrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir ve isteği üzerine memleketteki bütün odunlar büyük ateşi yakmak için meydanda toplanır. Evlerde ateş yakmak yasaktır, zaten kimsenin evinde odun kalmamıştır. Bir avcı, olan bitenden habersiz, avladığı geyiği eve getirerek eşinden pişirmesini ister. Yasağı duyunca çaresiz başka bir yol bulmak zorunda kalır. Geyiğin etini taşla ezerek, bulgur, biber ve tuz ekler, sonra iyice yoğurur. Rivayet odur ki, çiğ köfte ortaya böyle çıkmış. Her şey gibi zamanla Çiğ Köfte de zenginleşmiş; içine pek çok malzeme eklenmiş, yanında marul yaprağı, bazı yörelerde lavaş ekmeği ile yenmiş. Değişim her alanda kaçınılmaz, yaratıcılık da öyle. O zaman biz de yaratıcı bir tarifin peşine düşelim, Suşi Çiğ Köfte yapalım!
Etsiz Çiğ Köfte severleri buraya alalım çünkü bu konuda iddialıyız. Dışarıda severek yediğimiz lezzetlerin başında geliyor çiğ köfte! Özellikle vejetaryenler tarafından çok sevilen bu etsiz çiğ köfteyi, bir de bizim tarifimizle deneyin!
Yemeklerin güzel eşlikçisi ayranın en ferah hali naneli salatalıklı ayran tarifi burada! Pratik ve lezzetli içeceğinizi hemen hazırlayın!
Çiğ Köfte Şanlıurfa’nın mı, yoksa Adıyaman’ın mı yemeği, yıllardır tartışılır örneğin. Kral Nemrut efsanesine dayanarak Adıyaman olduğunu iddia edenler var, isotsuz Çiğ Köfte olmayacağına ve isotun merkezinin de Çiğ Köfte gibi Şanlıurfa olduğunu savunanlar var. Ancak şu bir gerçek ki, Çiğ Köfte tam bir Güneydoğu yemeği; Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Mardin’de Çiğ Köfte şehirlerin kendi usullerince yapılır. Bunlardan biri olan “Yımırtalı küfte” Şanlıurfa’nın meşhur tarifidir. Şanlıurfalı ustalardan ilham alan Yumurtalı Çiğ Köfte tarifimizi denemeye ne dersiniz?
Çiğ köfte, çiğ etin daha kolay sindirilmesi için iyice dövülmesiyle hazırlanan bir yemektir. 400 yıldır pişirilmeden hazırlanan bu yemeğin içinde bulgur, isot ve/veya kırmızıbiber, salça, soğan, maydanoz, baharat ve kıyılmış yağsız et var. Malzemelerin etle birlikte yoğrularak ateşsiz piştiği meşakkatli bir hazırlık süresi gerektirir. Bu yüzden çiğ köfteyi yoğurmak bir ustalık ve sabır işidir. Her ustanın kendine has bir yöntemi olduğu gibi her şehrin de kendi usulünce çiğ köftesi vardır. Siz de kendi evinizin ustası olun diye evde çiğ köfte yapımına dair tüm püf noktalarını sizin için derledik.
Madem Uzakdoğu’dan ilham aldık, Sushi Çiğ Köfte yaptık, o zaman Sushi çeşitleri gibi Çiğ Köftemizi de çeşitlendirebiliriz. Sushi görünümlü çiğ köftelerimizin bir kısmını marula, bir kısmını asma yaprağına sararak keskin bir bıçakla kesebiliriz.
Sushi Çiğ Köftenin yanında Şalgam suyunu deneyin, seveceksiniz.