Siirt’in düğün yemeği olarak bilinen ve coğrafi işaret ile koruma altına alınarak mutfak kültürümüze zenginlik katan perde pilavı, zengin malzemelerin birleşimiyle karşımıza enfes bir lezzet olarak çıkıyor. Zengin iç malzemesiyle ve çıtır hamuruyla pilavın sade yan yemek değil, ana yemek olabileceğini de gösteriyor. Perde pilavı yapılışı açısından ne kadar zahmetli gibi gözükse de hem gösterişiyle hem de lezzetiyle verilen uğraşlara değiyor.
Keklik veya tavuk etinden yapılan perde pilavı, pilavla pişirilip aynı kapta kabukları soyulmuş badem ve kuş fıstığının hafif yağda kızartılmasıyla fırında hamur içine hazırlanan özel bir tat. Siirt yöresinde perde pilavının iç malzemesinde kullanılanlar ürünler farklı anlamlara sahip. Bademler erkek torun, fıstıklar kız torun özlemini anlatır. Kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar da hayatın günlerini temsil eder. Bir de rivayete göre kayınvalide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken, kendi sırlarını kendi sorunları gibi saklanmasını istediğini, böylelikle validenin pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ile bağdaştırdığı bilinirmiş.
Perde pilavı, gösterişini üstündeki hamurdan alır. İncecik yapılan bu hamurun içindeki pilav, sizi farklı bir tat dünyasına götürüyor. Ana yemek olarak dahi sunulabilen perde pilavı, milföy hamuru ile de çok daha pratik bir hale bürünüyor. Milföylü perde pilavında, hamura dilediğiniz şekli verip değişik sunumlar gerçekleştirebilirsiniz.
Perde pilavı yapımında genel olarak bütün tavuk kullanılır ki tavuğun bütün lezzeti hem suya hem pilava geçsin. Perde pilavı önceki zamanlarda olduğu gibi sadece bakır tencerelerde değil, kek kalıbı gibi farklı şekillerde servis edilebilir. Knorr Tavuk Bulyon ile hazırladığımız perde pilavı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Cevaplar için sizi tarifimize alalım….
Perde pilavı, gösterişini üstündeki hamurdan alır. Elbette bu hamuru hazırlamak epey meşakkatli bir iş. Perde pilavını daha pratik ve kolay hale getirmek isterseniz hazır yufka kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde yağladığınız kalıbın dibine bademleri yerleştirip üstüne yufkayı kenarlardan dışarı taşacak şekilde koyuyoruz. İçine pilavı koyup yanlardaki yufkayı üzerine örterek çok az yağ sürerek pişiriyoruz. Baklava yufkasından hazırlanan yufkalı pilav tarifine göz atmadan geçmeyin!
Ana yemek olarak dahi sunulabilen perde pilavı, milföy hamuru ile de çok pratik yapılabiliyor. Milföy hamurunu yumuşadıktan sonra merdaneyle açıyor ve genişleterek kalıba yerleştiriyoruz. İç pilav ekleyip hamurla kapatıyoruz. Ters çevirip yumurta sarısı sürüyor ve üzerini bademle süslüyoruz. Milföylü perde pilavında, hamura dilediğiniz şekli verip değişik sunumlar da yapabilirsiniz.
İncecik açılan sarımsaklı hamurun içindeki perde pilavı içerisine sebzelerle çok yakışıyor. Biz de nevi şahsına münhasır perde pilavının hamuruna soyulmuş havuç dilimleri ekledik. Lezzetiyle sizi başka diyarlara götürecek Havuçlu Perde Pilavı tarifi için sayfamızı ziyaret edin.
Bademler kabuklu ise üzerine sıcak su ekleyip, soğumasını bekleyin. Böylelikle elinizle kolayca soyabilirsiniz. Pilavının lapa olmamasına özen göstermelisiniz. Perde pilavının iç pilavını salma tekniğinin yanı sıra kavurma tekniğiyle de hazırlayabilirsiniz. İyi bir görünüm için pilav hamurunun fırında iyi kızarmasına özen gösterin. Rengini tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
Perde Pilavını fırından çıktıktan sonra ters çevirip dilimleyerek servis edebilirsiniz.