Başrol oyuncusu sebze, bakliyat, et değil de bu defa eşlikçi olan Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi ile karşınızdayız ve başrolde salça var! Bizim mutfağımızın yemekleri salçaya çok şey borçludur zira, başrolde olmasa bile salça, yemeğin temel malzemesidir. Domates ve kırmızıbiberin mevsimlerinin çok kısa oluşu, her ikisinin de sonbahar, kış ve ilkbaharda yerine konabilecek seçeneklerini bulmaya mecbur etmiş. Salça bu amaçla, domates ve kırmızı biberin en olgun zamanında, farklı metotlarla özlerinin çıkarılması ve koyulaştırılmasıyla elde edilmeye başlanmış. Tabii ev salçasıyla, endüstriyel salça ayrı; ama amaçları aynı.
İlk domates konservesi 1830-40 yılları arasında Pensilvanya’da üretilmiş, 1860’ta Ohio’da ilk domates konservesi fabrikası kurulmuş. Domates o zamanlar bizim ürünümüz değil, o coğrafyalarda işlenmesi doğal. Bizde domatesin tarımı bile Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, o da sadece Adana ve Trakya ile başlamış, daha önce değil. Sonra iklimi uygun olan Çanakkale, Bursa, İzmir, Tokat, Manisa, Antalya ve Fethiye’de yetiştirilmeye başlanmış. Domates çoğaldıkça, onu yaz dışındaki mevsimler için saklama ihtiyacı da artmış. Salça bizde iç pazar için 1967’de, ihracat için 1968’de üretilmeye başlamış. 1980’lerden sonra dünya pazarında bile kendine yer bulmuş.
Endüstriyel salça, domates suyunun vakum altında koyulaştırılmasıyla elde edilir. Yüzde 100 domatesten elde edilen salça pastörize ya da sterilize edilir. Konserveleri yapılan diğer sebzelerin aksine, salça için işlenen taze domatesin likopen değeri artar. İyi salçanın rengi parlak kırmızı olur. Ortalama 7 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir. Evlerde domatesten geleneksel yöntemle yapılan salça ise güneşte bekletilerek elde edilir. Küçük, uzunca ve etli domatesler kabuklarından kolay ayrıldığı için salça bu domateslerle yapılır. Salça marketten de alınsa evde de yapılsa, cam kavanozlarda sıkı kapakla saklanır. Sadece Domates Salçalı Bulgur Pilavı ya da Domates Salçalı Soğanlı Bulgur Pilavı tercih edenler de olabiliyor. Biz Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi için hem domates hem biber salçası kullanıyoruz. Likopen deposu, sağlıklı bir lezzet için, isterseniz Salçalı Bulgur Pilavı yapımı için detaylara geçelim.
Orta büyüklükte bir porsiyon Salçalı Bulgur Pilavı 168 kaloridir.
Daha çok Ege yöresinde ve Afyon’da yapılan Haşhaşlı Bulgur Pilavı, haşhaş ve bulgurun eşsiz uyumuyla ortaya çıkan enfes bir tattır. Yüksek besin değerine sahip tarifimizi hemen inceleyin.
Hazırlaması kolay, ekonomik, doyurucu ve sağlıklı bir bulgur pilavı tarifiyle karşınızdayız. Bulgur pilavı geleneksel Türk mutfağında en çok pişirilen pilav tariflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Et yemeklerinden tencere yemeklerine, kebaplardan sebze yemeklerine kadar birçok ana yemeğin en iyi tamamlayıcılarından sayılan bulgur pilavı, pişirme şekli ve içeriğindeki malzemeler bakımından da evden eve farklılık gösteriyor. Ekonomik bir seçenek olması, vegan beslenenler için doyuruculuğu, kalan pilavı hemencecik çorbaya dönüştürebilme avantajlarıyla mutfakların demirbaşlarından. Sıcak ya da soğuk tercih edenler için de bolca seçeneği var. Tavuk suyunun besleyici aroması ile taçlanan Tavuk Suyuna Bulgur Pilavı tarifimiz için sizi böyle alalım.
Bulgurun Türkiye genelinde pirinçten daha fazla tüketildiğini biliyor muydunuz? Bulgur denince aklınıza sadece pilav gelmesin, bulgurdan salata, çiğ köfte, içli köfte ve daha birçok yemek yapılır. Yalnızca Malatya’da bulgur ile yapılan toplam 70 farklı köfte varmış. Bulgur sizin ona eklediğiniz malzemeye göre şekil alan bir üründür, sebzeli, etli, tavuklu, hatta deniz mahsullü bile yapabilirsiniz. Şimdi bir tabakta yaz mevsimini topladığımız Sebzeli Bulgur Pilavı tarifimize geçelim!
Salçalı Bulgur Pilavı yapımı için köy biberinin yanı sıra, küçük doğranmış kabak, havuç gibi sevdiğiniz sebzeleri de ekleyerek farklı ve zengin içerikli bir yemek tarifi elde edebilirsiniz. Salçayı kullandıktan sonra üzerinin beyazlamaması için kavanoza bir miktar sıvı yağ ilave etmeyi unutmayın, ömrünü uzatacaktır.
Henüz mevsimi geçmemişken, Salçalı Bulgur Pilavı yanına Elma Kompostosu yapmaya ne dersiniz?