Şehriye için, “küçük taneli makarna” deniyor; ansiklopedik açıklamasında ise kendi başına yemek olarak pişirilmediği, çorbalar ve pilavlar için eşlikçi ya da çeşni olduğu yazıyor. Gastronomi sözlüğüne göre çok ince çorba hamuru. Özellikle tel şehriye, spagettinin en mikro hali sanki. Hatta “Noodles”ı da andırmıyor değil! Makarnanın kökenine dair tespitlerin bir özeti gibi oldu bu; çünkü ortak görüş tek bir yerde bulunmamış olduğu yönünde. Tahminlere göre makarna İtalya ve Uzakdoğu’da, muhtemelen kıtalar arasında eşzamanlı olarak biliniyordu. Marco Polo'nun Çin'den getirdiği yenilikler arasında makarna da sayılıyor. Ancak, görünen o ki, bu keşif gezilerinden çok önce de İtalya'da makarna yeniyormuş. Antik dönemden beri Çin'de de bilindiği başka bir gerçek. Yani, makarnanın doğuş izlerine Etrüsk ve Roma ile Arap ve Çin uygarlıklarında eşzamanlı rastlanıyor. Hatta makarnanın varlığı sadece bu coğrafyalarla sınırlı değil; Korelilere göre “Noodles” kendi icatları ve 12. yüzyılda Japonlara da onlar öğretmiş. Öte yandan, MS 1200'lü yıllarda Orta Doğu'da "rişta", Hindistan'da "sevika", Araplar'da "ıtriyah" adı verilen yemeklerin iplik anlamına geliyor olması aynı İtalyanların ip anlamına gelen spagetti yemekleri gibi.
Yüzyıllardır değişmeyen şey makarnanın aynı tutkuyla yeniyor olması; ister şehriye formunda olsun, ister spagetti. Şimdiki tarifimiz Şehriyeli Bulgur Pilavı da minyatür makarna şehriye ile bulgurun müthiş uyumunun bir eseri! “Şehriyeli Bulgur Pilavı nasıl olur?” ya da “Şehriyeli Bulgur Pilavı nasıl yapılır” sorularıyla sizi baş başa bırakmak yerine, güzel bir tarifi birlikte uygulamak üzere hazır ettik. Şehriyeli Bulgur Pilavı yapımı için siz de bize eşlik edin istiyoruz.
Lezzetine doyum olmayan meyhane pilavı tarifimizi de keşfetmeyi unutmayın.
Yarım ay şeklinde doğranmış taze sebzeler, domates ve et suyu ile bütünleşiyor. Hem göze hem de damağa hitap eden Akdeniz Sebzeli Bulgur Pilavı tarifimizi mutlaka deneyin!
Sağlıklı yemek tariflerine baktığınızda karşınıza, nohut ile yapılan köfteler, salatalar, yemekler, humuslar ve hatta tatlılar çıkacaktır. Son birkaç yıldır dünyamıza “süper gıda” diye bir terim girdi. Nohut da bu süper gıdalardan biri, faydaları gerçekten saymakla bitmez. Nohut ile beslenen toplumlar, sağlıklı bir beslenme şekline sahiplerdir, soya fasulyesinden sonra nohut dünyada en çok üretilen bakliyattır. Bitkisel protein almak isteyenler için en doğru tercihlerden biri olan nohut ile hazırladığımız hem pratik hem de çok doyurucu olan Nohutlu Bulgur Pilavı tarifimize geçelim!
Bol sebzesi ve salçasıyla tadı damakta kalan meyhane pilavının lezzet sırrını açıklıyoruz! Lokanta usulü bulgur pilavı tarifi ile aşçıları kıskandıracaksınız! Yapımı oldukça pratik olan bu tarifi denedikten sonra kolay kolay vazgeçemeyeceksiniz. Şimdiden söyleyelim Lokanta Usulü Bulgur Pilavı; et, tavuk ve sebze yemeklerinin yanına çok yakışacak.
Şehriyeli Bulgur Pilavı tarifi yaratıcı pilavlar arasında malzemesi en az ve pişirilmesi en kolay tariflerden biridir. Bu yüzden çok farklı sonuçlara götüren püf noktaları yoktur ama estetik görünüşe önem verenler için bir ipucu var. Şehriyenin bulgurdan önce kavrulmasıyla kazanılan renk bulgurdan koyu olursa, piştikten sonra iki renkli bir pilav elde edilir. Bunun için şehriyelerin iyice koyulaştığını görene kadar kavurmaya devam edip bulguru ekledikten sonra kavurma işlemini kısa tutmak yeterlidir.
Şehriyeli Bulgur Pilavının yanına ev yapımı yoğurt çok iyi gider. Ertesi gün Şehriyeli Bulgur Pilavı yapmaya niyetlendiğinizde, akşamdan yoğurdunuzu mayalamanızı tavsiye ederiz.