ARAMA YAP
15 dk
30 dk
Kolay
8 kişilik
31872

Yüzyıllardan beri özellikle de alternatif tıpta şifa bulmak amacıyla kullanılan dut; sarı, yeşil ve kara çeşitleriyle Afrika, Asya ve Amerika kıtalarında yetişen bir meyve. Aromatik tadı ve yüksek antioksidan özellikleriyle çok sevilen bu meyve, Anadolu mutfağında da ayrı bir yere sahiptir. Karadut kurutularak, pekmez, pestil, meyve suyu, şerbet, reçel, marmelat olarak pek çok şekilde tüketiliyor.

Karadut meyvesi belirli bir oranda şeker içermesine rağmen bu oran düşük olduğu için diyabet hastaları da tariflerinde bu meyve sıklıkla kullanılıyor.

Biz de koyu mor rengi ve jöle kıvamı ile herkesin sevdiği karadut ile bir dut reçeli tarifi hazırladık. Karadut ile en kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında, kolay bozulmayan karadut reçeli yapımı için püf noktalarını tarifimizde bulabilirsiniz.

Karadut reçeli mayhoş tadıyla tüketmekten keyif aldığımız bir meyve olsa da kıyafetlerimize damladığında birden keyfimiz kaçar… İşte burada sizin için harika bir çözümümüz var! Karadutlu tarifler hazırlamadan önce dut lekesi nasıl çıkar yazımıza göz atmayı unutmayın.

Karadut reçeli kadar renkli ve lezzetli üzüm reçeli tarifimize de mutlaka göz atın!

Dondurulmuş Karadut Reçeli Nasıl Yapılır?

Karadutlarınız buzlukta dondurulmuşsa, derin bir kaba döküp buzunun çözülmesini bekleyin. Çözülünce suyunu süzün ve reçel yapımına başlayın.

Şekersiz Karadut Reçeli Nasıl Yapılır?

Şekersiz karadut reçelinin yapılışı çok da farklı değil. Karadutların bir süzgeç içerisine alıp, ezmemeye özen göstererek yıkayın ve fazla suyunu alın. Üzerine biraz bal ekleyin ve üstünü kapatarak en az 2 saat, tercihen bir gece dinlendirin. Sonrasında şeker eklemeden klasik reçel tarifini uygulayın.

Karadut Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Karadut reçeli, yaklaşık 20 dakika kaynatılır. Uzun süre kaynatarak püre kıvamına gelmemelerine ve dutların ezilmemelerine özen göstermelisiniz.

Karadut Reçeli Faydaları

● Karadut özü itibariyle zengin vitamin ve minerallerden oluşur.


● Karadut reçeli kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.


● Mide ağrıları ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının azalmasına destek olan karadut reçeli, boğazdaki enfeksiyonların iyileşmesine de yardımcı olur.


Karadut Reçeli Hazırlarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

Karadur reçeli hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suyun içinde 5 dakika daha kaynatarak sterilize edin.

Karadut Reçeli Tarifi Kaç Kaloridir?

1 çorba kaşığı karadut reçeli 29 kaloridir.

Reçel Nasıl Yapılır?

Farklı reçel tarifleri olsa da reçelleri genelde rengarenk meyveler ile hazırlıyoruz. Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz vişne reçeli, mis gibi kokusu ve mayhoş tadıyla sizi mest edecek. Sofranıza farklılık katmak istiyorsanız sizi tarifimize alalım. Aroması kadar rengi de çok sevilen reçeli, dilerseniz marmelat gibi püre halinde, dilerseniz rendeleyerek, dilerseniz de bizim gibi küp doğrayarak yapabilirsiniz. Hazırsanız ayva reçeli tarifimize buyurun. Mevsiminde severek tükettiğimiz armutların lezzetini, yıl boyunca sofralarımıza taşıyacak bir tarifle sizlerleyiz: armut reçeli! Üstelik lifli yapısıyla sindirim sistemini destekleyen ve hazmı kolaylaştıran armut reçelinin faydaları da saymakla bitmiyor…

Pişirmeye Başla

Karadut Reçeli Tarifi | Videolu Tarif

: Sezonu Geçmeden Hemen Deneyin
Tuğçe Aydemir;

Malzemeler

- 8 kişi +
karadut
1 kilo (kg)
şeker
500 gram (g)
limonun, suyu ve kabuğunun rendesi
Yarım adet
karanfil, tane
2 adet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Karadutların dağılmaması için reçelinizi kısık ateşte ve karıştırmadan kaynatın. Reçelinizde yoğun aromatik tat elde etmek isterseniz pişirme esnasında tarçın ilave edebilirsiniz. Reçel kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak reçelin kararmasına yol açar. Meyvelerin ezilmemesi için, karıştırmamaya özen gösterin. Koyulaşmaya başlayan reçelinizden kaşıkla biraz alın ve bir tabağa damlatın. Damlalar yayılmadan duruyorsa, kıvamı idealdir. Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Oldu ki reçeliniz şekerlendi. Bir tencerede 4-5 dakika kaynatırsanız, tıpkı yeni yapılmış gibi olur. Reçelin uzun süre dayanması ve küflenmemesi için, kavanoza kaynaması bittikten 10 dakika sonra koyun; ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Böylece daha dayanıklı olur.

Servis Önerisi

Karadut Reçeli Tarifi Servis Önerisi:

Mayalı hamurdan yağda kızartılarak yapılan Alman mutfağının klasikleşmiş tatlılarından Berliner, marmelat, reçel veya farklı soslarla hazırlanabiliyor. Siz de karadut reçelini bu tarifte kullanabilirsiniz.