Çay saatlerinde şerbetli tatlıları servis etmeyi seviyorsanız bugün bahsedeceğimiz hira tatlısı tarifi çok hoşunuza gidecek.
Orjinal hira tatlısı tarifi, tadıyla ve dokusuyla, Tokatlılar başta olmak üzere yiyen herkesi küçüklüklerine götürecek!
Üstelik yanında bir top da Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma varsa, fazla söze gerek yok… Hızlıca tarife geçelim!
İrmikli hira tatlısı için gereken ana malzemeler:
-Yarım su bardağı yoğurt
-Yarım su bardağı ayçiçek yağı
-1 adet yumurta
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 su bardağı irmik
-1 + Yarım su bardağı un
-1 adet limon kabuğunun rendesi
Limon kabuğu rendesi yerine portakal kabuğu rendesi kullanarak portakallı irmikli hira tatlısı da hazırlayabilirsiniz.
Tatlının üzeri için gereken malzemeler:
-Yarım su bardağı irmik
Tatlının şerbeti için gereken malzemeler:
-2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Servis için gereken malzemeler:
-2 yemek kaşığı Knorr Hindistan Cevizi
Tokat usulü hira tatlısı tarifini hazırlamak için öncelikle su ve şekeri kaynatıp, 1 tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırın ve buzdolabına soğumaya alın.
Hamur malzemelerini derin bir kaba alıp pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğurun.
Fırını 170 dereceye ısıtın. Hamuru elle küçük toplara yuvarlayıp, irmiğe bulayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 30 dakika fırınlayın.
Fırından çıkan tatlıları düz bir kabın içerisine dizin. Şerbeti üzerlerine gezdirip, oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Üzerlerine Hindistan cevizi serpin ve servis edin.
Dilerseniz şerbeti kaynatmadan oda sıcaklığında karıştırarak da hazırlayabilirsiniz.
Hira tatlısı tarifini servis ederken yanına ev yapımı buzlu çay, sütsüz filtre kahve veya Türk kahvesi hazırlayabilirsiniz. Zaten şerbetinden dolayı şekeri bol olan bu tarifimizin yanında şekerli içecekler öneremiyoruz.
Hira tatlısının bir porsiyonunda yaklaşık olarak 262 kalori bulunmaktadır. Şerbetli tatlılara göre daha düşük kalorili olsa da hira tatlısı diyetlere pek de uygun değildir.
İrmikle yapılan şerbetli tatlılar daha hafif oldukları için çok da yenilirler. Şekerpare de bu tatlılara en güzel örnektir. Hem çay saatine hem de akşam yemeğinden sonra servis edebilirsiniz. Hatta artan şekerpare olursa buzdolabına koyup sabah kahvaltıda bile soğuk bir şekerpare ile kaçamak yapabilirsiniz.
Revani, Osmanlı Saray mutfağında Erivan’ın fethi ile tatlıcıların yaptığı ve çok düşünmeden, birkaç harf değişikliğiyle adlandırdığı, hala severek yenilen bir tatlıdır. Şerbetli tatlı sevmeyenlerin bile severek yiyebileceği, içindeki irmikten dolayı bulutlar gibi hafif bir tatlıdır revani. Bu haşhaşlı versiyonu ise bambaşka. Haşhaşlı revani tarifi için sayfamızı inceleyin.
Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurmayla tatlanan bu enfes irmik helvası tarifi, menülerinizin tatlı sonu olacak.