ARAMA YAP
10 dk
Kolay
8 kişilik
14676

Yemeklerinizi daha gösterişli ve lezzetli hale getirebileceğiniz bir yöntem biliyoruz: Glaze etmek! Glaze pişirme tekniği profesyonel mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılsa da Türk mutfağında en az gördüğümüz pişirme tekniği diyebiliriz. Glaze etmek için bir yiyeceğin yüzeyinde parlak ve pürüzsüz bir tabaka oluşturma da diyebiliriz. Aynı zamanda bir içecek ya da bir besin maddesini soğutma ya da sertleştirme anlamı da taşır. Soğuk et ya da deniz ürünlerinin üstünün jelatinle ya da buzla kaplanması işlemini buna örnek verebiliriz.


Glaze Etmek Nedir?


Yiyeceklerin sunumunu parlak görüntüsüyle gösterişli hale getiren glaze etmek ne demek derseniz, bir et, balık veya bir sebzenin çektirilmiş pişme suyu ile dışının kaplanması diyebiliriz. Ürünlerin üzerinin jölelenmesi ve yağlarla parlatılması da bu teknik içerisinde nitelenebilir. Bununla birlikte pastacılıkta da yiyeceklerin üzerinin parlak sıvılarla kaplanması işlemi de bir tür glaze etmektir. Glaze pişirme tekniği içinde su, tavuk, balık, sebze ya da et suyu gibi bir sıvı, şeker ve tereyağı ana malzeme olarak kullanılır.


Glaze Oranı Nedir?


Glaze tekniği, deniz ürünlerinde koruyucu olarak kullanılan bir tekniktir. Su ürünlerinin, dondurulma işleminden sonra üzerlerine su püskürtülerek ya da buzlu suya birkaç kez daldırılmasıyla üzerinde ince bir tabaka buz oluşturma işlemidir. Balık glaze etmek ya da deniz ürünlerini glaze etmek, besinleri taze tutmak, oksitlenmesini önlemek, raf ömrünü uzatmak, besin değerlerini korumak, nem ve lezzetini korumak amacıyla yapılır. Dondurulmuş deniz ürünlerini satın alırken üstünde göreceğiniz glaze oranı aslında ağırlık için de belirleyici bir unsurdur. Örneğin, üzerinde yüzde 50 glaze oranı yazan bir deniz ürününün net ağırlığı 1000 gram iken glaze eridikten sonra 500 gram olacaktır.


Balık Pişirme Yöntemleri: Çeşitlerine Göre Balık Pişirme başlıklı yazımızda balık pişirme tekniklerini anlattık. Balık keyfinizi zahmetsizce sofranıza taşıyacak püf noktalarını yazımızda bulabileceğiniz gibi seçeceğiniz balıkta glaze oranına dikkat edeceğinizi de böylelikle not edebilirsiniz.


Glaze Sos Nasıl Yapılır?


Pastacılıkta ürünlerin üzerinin parlak sıvılarla kaplanması işlemi glaze etmektir. Bu da glaze sos aracılığıyla gerçekleştirilir ve tatlıların uzun ömürlü olmasını sağlar. Glaze sos nasıl yapılır derseniz, genellikle jelatin, gıda boyası, yoğunlaştırılmış şekerli süt ve suyla hazırlanır. Hem tatlılarınıza şıklık katar hem de lezzet…


Glaze Yöntemi ile Pişirilebilecek Besinler


Tavuk, hindi, dana, kuzu eti ve her sebze glaze pişirme tekniği ile hazırlanarak sofranıza konuk olabilir. Sebzeleri glaze etmek için, doğradığınız sebzeleri su, tavuk/et suyu, portakal/limon suyu, tereyağ, şeker ve tuz eklediğiniz karışımda kaynatmanız gerekiyor. Sebzeler yumuşayıp parlar ve karamelize karışımla bütünleşir. Glaze edilen sebze garnitürleri, sos içinde pişen et yemekleri hariç diğer et, tavuk, balık yemeklerinin yanında servis edilebilir. Et glaze etmek ise, etin dışının pişme suyuyla kaplanmasıdır. Glazede su, et suyu gibi bir sıvı, şeker ve tereyağı ana malzemeler olarak kullanılır.


İyi bir kırmızı et pişirmek için mühürleme işleminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Glaze pişirme tekniği ile yapacağınız leziz bir kırmızı et yemeğinin başlangıç noktası mühürleme işleminin püf noktaları için videomuza da mutlaka göz atın.


Deglaze


Tavuğun üstüne dökülen gravy sosun nasıl böyle yoğun ve et aromalı olduğunu biliyor musunuz? Deglaze tekniğinin gücü sayesinde… Pişirdiğiniz malzemenin tavada kalan yağlarıyla ve pişme sularıyla yeni bir sos yaratılmasına deglaze denir. Yani yemeği pişirirken kullandığınız kabın içinde kalan özsuyla yeni bir sos yaratılmasıdır. Deglaze nasıl yapılır derseniz, yazımıza bir göz atın.

Pişirmeye Başla

Glaze Etmek Ne Demek, Glaze Sos Nasıl Yapılır?

: Parlak ve Pürüzsüz Sunum ;

Malzemeler

- 8 kişi +
pudra şekeri
1 su bardağı
tereyağı, oda sıcaklığında
1 yemek kaşığı
vanilin
1 paket
süt
4 yemek kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Daha sıvı/katı bir kıvam için süt miktarını ayarlayabilirsiniz. Farklı aromalarda yapmak isterseniz sıvılarla dengeleyebilirsiniz; portakallı için portakal suyu gibi. Farklı renkler için gıda boyası ile çeşitlendirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir