Çay saatlerinde tatlıların ve kurabiyelerin lezzetine lezzet katan karamel sos tarifi ile karşınızdayız.
Karamel, şekerin ısıyla eritilmesi ve kahverengiye dönüşmesi sonucu elde edilen tatlı ve lezzetli bir malzemedir. Karamel, sıcaklıkla etkileşime girdiğinde şekerin kimyasal yapısının değişmesiyle oluşur diyebiliriz. İlk başta beyaz veya şeffaf olan şeker, ısıtıldıkça kahverengi bir renk alır ve karakteristik tatlı aromasını kazanır.
Lezzeti kadar aromasıyla da dillere pelesenk olmuş karamel, sos haline gelince de ayrı bir lezzet ve dokuya sahip oluyor.
Karamelin lezzeti ve renk tonu, kullanılan şekerin cinsi, ısının derecesi ve işlem süresine göre değişir genellikle. Hafif bir altın renginden, koyu kehribar tonlarına kadar farklı karamel renkleri elde edilebilir. Bu da karamelin farklı yiyeceklerde ve tatlılarda kullanılmasını sağlar.
Karamel sos, erimiş şekerin sıvı malzemelerle karıştırılmasıyla elde edilen lezzetli bir sos türüdür. Genellikle tatlılar, dondurmalar, pastalar, kekler ve kahveler üzerine dökülerek kullanılır. Karamel sos, tatlıların ve diğer yiyeceklerin üzerine döküldüğünde hem lezzet hem de görsel açıdan zenginlik katar.
Haydi o zaman mutfağa geçip, önce karamel sos malzemelerine ardından da karamel sos yapılışı ve diğer detaylara göz atalım.
Tam kıvamında lezzetli bir karamel sos için gerekli malzemeler;
-1 su bardağı şeker
-1 su bardağı esmer şeker
-1 + Yarım su bardağı krema
-3 yemek kaşığı tereyağı
-Çeyrek tatlı kaşığı tuz
-Çeyrek tatlı kaşığı Knorr Tarçın
Karamel sos yapımına değinelim biraz da.
Şeker ve esmer şekeri küçük bir tencerede orta ateşte ocağa alıyoruz. Kenarlarından erimeye başlayınca tencereyi saplarından tutup daire hareketleri ile çeviriyoruz.
Tamamen eriyip renk almaya başladığında altını orta/kısığa alıyoruz. Altın kahverengi bir renk aldığında orta ateşe alıp, tereyağı ve kremayı ekliyoruz.
Kıvam alana dek karıştırarak pişirip, tarçın ve tuz ekleyip altını kapatıyoruz.
Ardından cam kavanoza alıp, servis ediyoruz.
Karamel sos pişirme süresi için 8 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır. Daha fazla pişirdiğinizde katılaşma ve yanma ihtimali artacaktır.
Şeker ısınıp renk aldığında tereyağı eklediğinizde yüksek ısıda buhar çıkaracaktır, dikkatli olun. Karamelin ısısı yüksek derecelere çıkabildiği için pişirme esnasında temas etmemeye özen gösterin.
Karamel sosu tatlıların ve diğer yiyeceklerin üzerine dökerek servis edebilirisiniz. Kek, kurabiye, dondurma ve tatlıların üzerine ayrı yakışmaktadır.
Karamel sos tarifini yiyecekler üzerinde servis etmek isteyip, kalori miktarını merak edenler için karamel sos kalori miktarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
100 gram karamel sos tarifinde 300 kalori bulunmaktadır.
Karamel sosu kahvenin ve dondurmanın üzerine ekleyerek tercih edebilirsiniz. Yanında da ev yapımı yumuşacık kek, kakaolu kurabiye ve brownie tercih edebilirsiniz.
Karamel sos dünyanın hemen hemen her bölgesinde tüketilen bir sos çeşididir. Hangi ülkeye ait olduğuna dair kesin bilgi bulunmamaktadır.
Kalori: Yaklaşık 100-120 kcal
Karbonhidrat: Yaklaşık 20-25 gram
Şeker: Yaklaşık 15-20 gram
Yağ: Yaklaşık 3-5 gram
Protein: Yaklaşık 0-1 gram
Karamel sos, çoğunlukla karbonhidrat ve şeker içeriğiyle yüksek kalorili bir tatlıdır. Bu nedenle tüketirken porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Ayrıca karamel sosun üzerine döküldüğü yiyeceklerin besin değerlerini de göz önünde bulundurmak önemlidir.
Karamel sos nasıl yapılır hızlıca yapıp, öğrendik. Şimdi de tarifimizi sevenler için 3 tane daha tarif önerisinde bulunmak istiyoruz.
Kahveli karamel sos ile bademli pralin, ardından çikolata sos tarifi ve son olarak da karamel soslu hurmalı ıslak kek tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Tarifleri deneyip, sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!