Bugün sizlerle enfes ve pratik bir etimek tatlısı hazırlayacağız.
Mutfaklarda sıklıkla hazırlanan ve karamelli etimek tatlısı, incirli etimek tatlısı gibi çeşitleri olan etimek tatlısı yapımı oldukça kolay. Haydi hızlıca detaylara geçelim!
Muhallebili etimek tatlısı için gereken ana malzemeler:
-1 su bardağı şeker
-1 su bardağı su
-12 dilim etimek
Sos için gereken malzemeler:
-5 su bardağı süt
-5 yemek kaşığı şeker
-5 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı nişasta
-1 tatlı kaşığı vanilin
-1 yemek kaşığı tereyağı
Bu aşamada dilerseniz malzeme listesine irmik de ekleyip “irmikli etimek tatlısı” elde edebilirsiniz.
Tatlının portakal sosu için gereken malzemeler:
-2 su bardağı portakal suyu
-Yarım su bardağı su
-2 yemek kaşığı şeker
-2 yemek kaşığı nişasta
İşte malzeme listemiz böyle. Şimdi dilerseniz yapılış aşamalarından bahsedelim!
Kolay etimek tatlısı tarifimiz için öncelikle orta boy bir tencerede süt, şeker, un, vanilin ve nişastayı orta ateşte karıştırarak kaynayana dek pişirin.
Kaynayınca altını kısıp, tereyağını ekleyin. Yoğun bir kıvam alana dek çırparak pişirin. Düz bir kaba alıp, üzerine yağlı kağıt serin. Oda sıcaklığında dinlendirin.
Portakal suyu, su, şeker ve nişastayı küçük bir soslukta orta ateşte kaynayana dek karıştırın. Kaynayınca altını kısıp, kıvam alana dek karıştırın. Buzdolabında dinlenmeye alın.
Su ve şekeri kaynatıp, kısık ateşte 5 dakika pişirin. Soğumaya alın. Borcama etimekleri dizip, soğuyan şerbeti üzerine gezdirin. Kremayı üzerine gezdirip, düzleyin. Buzdolabında 30 dakika soğumaya alın.
Portakallı sosu üzerine ekleyip, düzleyin. Buzdolabında 2 saat dinlendirip, dilimleyerek servis edin.
Etimek tatlısının püf noktası, ilk etapta pişen muhallebiyi dinlendirirken üzerine yağlı kağıt sermek.
Bu şekilde muhallebi kabuk kabuk olmayacak; akışkan ve pürüzsüz kalacaktır.
Etimek tatlısını dilerseniz yanında bir top Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma ile servis edebilirsiniz. Ayrıca bir kupa sütlü filtre kahve veya bir bardak buzlu latte de tatlımızın yanına çok yakışacaktır.
Etimek tatlısının bir porsiyonunda yaklaşık olarak 300 kalori bulunmaktadır. Diyet menülerine önermediğimiz bu tatlıyı, ara sıra yenmesinde bir sıkıntı yok bizce. :)
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ekmek kadayıfı tarifi, Afyonkarahisar kökenli bir tatlıdır. Hazırlanan hamur arasında fıstık veya ceviz, üzerindeyse kaymak veya dondurmayla servis edilir. Bugün önerilerimiz arasında ona yer vermemizin sebebi ise gönüllerimizin tahtında yer alması!
Sıradaki tatlımız şambali tatlısı tarifi. İzmir’de çok sevilen ve coğrafi işaret ile İzmir’e tescillenen Şambali, bazen Şam Baba ve Şam Tatlısı olarak da bilinir. İzmir’e Balkan göçmenleri ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında gelen Şambali tatlısı, Kemeraltı Çarşısı’nda doğmuştur, en güzeli burada yense de evde de nefis olur.
Sıra geldi yoğurt tatlısı tarifine. Yumuşacık dokusu ve revaniye çok benzeyen tadıyla Yoğurt Tatlısı, sütlü tatlılar kadar şerbetli tatlı sevenlerin de favorisi olacak. Beş çaylarının vazgeçilmezi olmaya aday bu tarifimizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz!