Göçmen böreği de denilen Dızmana, Bulgaristan göçmenleri, Rumeli mübadilleri ile Trakya mutfağına taşınan mayalı bir hamur işidir. Orijinal tarifinde içine ekşimik denen bir çeşit lor peyniri konularak hazırlanır ve muhacir çöreği diye bilinir. Halk dilinde macir dızmanası diye de isimlendiren bu Balkan böreği, genellikle sade ya da peynirli olarak hazırlansa da patatesli, kıymalı gibi farklı harçlar da hazırlayabilirsiniz.
Sabah kahvaltılarında, çay saatlerine yumuşacık bir lezzet katan dızmana yapımı için tüm detaylar tarifimizde. İşte Dızmana (Göçmen Böreği) tarifi...
1 porsiyon dızmanada yaklaşık olarak 225 kalori bulunur. Yapılışında un kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle diyet yapanlar, şeker hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmeli ya da sınırlandırmalıdır.
Dızmana, Bulgaristan göçmenleri, Rumeli mübadilleri ile Trakya mutfağına taşınan mayalı bir hamur işidir
Orijinal tarifinde dızmana sosu içerisinde kaymak bulunur. Hamur topları bitişik şekilde tepsiye dizilir ve üzerine dızmana sosu dökülerek pişirilir. Bizim tarifimizde bir kap içerisinde kefir, ayçiçek yağı ve yumurtaları çırpıyor ve mayalanan hamurun üzerine ilave ediyoruz.
Türk mutfağının vazgeçilmezi, sabah kahvaltılarının en sevileni, çıtır çıtır, mis kokulu böreklere kim hayır diyebilir ki? Su böreği, tava böreği, çiğ börek, peynirli, kıymalı, patatesli kol böreği… İster hazır yufkadan, ister incecik el açmasıyla yapılan hamurdan olsun, enfes böreklerin tadına hiçbir zaman doyum olmuyor. Dünden bugüne börek çeşitleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sayfamızı ziyaret edin.
Hamuru elde açılıyor, içine ne koyarsanız lezzetli oluyor. Karşınızda Boşnak Böreği… Hem besleyici hem doyurucu, kat kat açılan Boşnak Böreği tarifine bayılacaksınız!
Dızmana hamuru hazırlarken kullanacağınız su ve sütün ılık olması mayanızın daha kolay aktifleştirecektir. Hamurunuzdan parça alırken elinizi yağa batırırsanız hamur elinize yapışmayacaktır. Hamurları yağlanmış fırın kabına dizdikten sonra üzerini ıslak bir bez ile kapatıp 30 dakika daha mayalandırırsanız hamurunuz yumuşacık olur.
Dızmana, taze demlenmiş lezzetli bir çay ile çok iyi bir ikili olacaktır.