Güllaç Yaprağından Sebzeli Börek: Modern Mutfaklarda Ramazan
Ramazan demek güllaç demek. Ama güllaç yaprakları sadece tatlı yapımında kullanılır diye bir kural yok. Tabii ki iftar sofranızdan cevizli güllaç eksik olmasın, elbette ki güllaç yapraklarına meyvelerle tat katın, hatta muhallebili güllaç tarifi ile yenilikçi yaklaşımlar bile sergileyin ama güllaç yaprağından sebzeli börek yapılabileceğini de unutmayın. Neticede güllaç yaprağı da bir çeşit yufka.
Güllaç nedir, nereden gelir?
Güllaç, mısır nişastasının rutubetten zarar görmesini önlemek için binlerce yıldır kullanılan bir saklama yöntemi. Osmanlı mutfağına 1400’lü yıllarda girdiği rivayet ediliyor. Güllaç yaprakları un ve nişastadan yapılan bir hamurun inceltilip kurutulması esasına dayanıyor ve çok fazla miktarda sıvı emebiliyor. Oldukça tuzsuz bir yapısı olduğu için de kullanılan sosun tüm lezzetini yansıtıyor.
Güllaç yaprağından sebzeli börek nasıl yapılır?
Tatlı yaparken gül suyu ve sütle ıslatılıp yumuşatılan bu nişasta yufkası, güllaç yaprağından sebzeli börek tarifinde Knorr tavuk bulyon lezzetini katman katman özümseyerek bambaşka bir form kazanıyor. Getirdiği tek yenilik tuzlu bir tarif olması değil. Aynı zamanda bir Airfryer tarifi olarak, sahurda sizi sıcacık karşılayabilecek bir alternatif sunuyor.
Güllaç yaprağından sebzeli börek kaç dakikada hazırlanır?
Güllaç yaprağından sebzeli börek malzemelerinin yıkanıp kesilmesi, birleştirilmesi ve fırına verilip pişirilmesi yaklaşık 1 saatinizi alacaktır. Ancak böreğinizi fırından çıkardıktan sonra 30 dakika kadar dinlendirmeniz gerektiğini de unutmayın.
Güllaç yaprağından sebzeli börek tarifi, hafif ve doyurucu olduğu için hem sahurda tek başına hem de iftarda eşlikçi olarak değerlendirilebilir. Tarifi denedikten sonra güllaç stoklarınızı yenilemenizde fayda var. Üstü çıtır çıtır, içi yumuşacık, su böreği gibi katman katman ayrılan bu az yağlı lezzet, Ramazan’dan sonra da sık sık yapmak isteyeceğiniz bir tarif olmaya aday.
Sos karışımının sıcak kalması önemlidir, bu sayede güllaç yaprakları yumuşayacaktır.
Kaşar peyniri yerine beyaz peynir de kullanabilirsiniz.
Alternatif: Bu tarifi klasik; yoğurt, süt, yumurta karışımı ile hazırlayabilirsiniz.