Börek çeşitlerinden yemesi en lezzetli ama görünüşü en sevimli olanı kuşkusuz Puf Böreği, hatta puf puf böreği. Çıtır çıtır ve lezzetiyle damak şenlendiren puf böreği, 5 çaylarının, pazar kahvaltılarının, altın günlerinin en lezzetli ve klasikleşmiş tatlarından biri. İç malzeme olarak evdeki malzemelerinizi dilediğiniz gibi kullanarak hazırlayabileceğiniz puf böreği için genellikle peynirli iç harç kullanılsa da bu damak zevkine göre zenginleştirilebilir. Kıymalı, sebzeli, tavuklu, zeytinli… Dilerseniz hazırladığınız börekleri dondurucuya koyarak konuklarınız geldiğinde hızlıca pişirebileceğiniz puf puf kabaran buzluk böreği de yapabilirsiniz. Peki, puf böreği nasıl yapılır diyorsanız, işte tüm detaylarıyla Peynirli Puf Böreği tarifi...
Puf böreğinin 1 adedinde yaklaşık 297 kalori bulunur. Yağ oranı diğer böreklere oranla daha yüksek olan bir börektir. Yapılışında un kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle diyet yapanlar, şeker hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmeli ya da sınırlandırmalıdır.
Puf böreği genelde tavada bol yağda kızartılır. Fırında puf böreği ise, biraz daha hafif ve sağlıklı bir seçenek oluyor. Hazırlamış olduğunuz börekleri, yağlı kağıt serili ya da yağlı bir tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam ya da çörek otuyla da süsleyebilirsiniz. Puf böreklerini önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Türk mutfağının vazgeçilmezi, sabah kahvaltılarının en sevileni, çıtır çıtır, mis kokulu böreklere kim hayır diyebilir ki? Su böreği, tava böreği, çiğ börek, peynirli, kıymalı, patatesli kol böreği… İster hazır yufkadan, ister incecik el açmasıyla yapılan hamurdan olsun, enfes böreklerin tadına hiçbir zaman doyum olmuyor. Dünden bugüne börek çeşitleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sayfamızı ziyaret edin.
Puf böreği hazırlarken hamurların kenarlarını kapatırken ıslatmaya dikkat edin. Hamurların kurumaması için üzerini nemli bir bez ile örtün.
Puf böreği, taze demlenmiş lezzetli bir çay ile çok iyi bir ikili olacaktır.