Çin mantısı, Doğu Asya ve Çin’de öncelikli olmak üzere, farklı ülkelerde Uzakdoğu restoranlarında karşımıza çıkar. Özellikle Çin yeni yılında yenilen Çin mantısı, bu tarihe özel kalmaz tüm sene boyunca yapılır ve yenilir.
Genelde sebze veya et dolgusu ince bir hamurun içine doldurulur ve iki ucunu birleştirerek yapılır Çin mantısı, üç şekilde pişirilebilir; haşlama, buharda veya tavada, geleneksel olarak susam yağı ve siyah sirke ile servis edilirler. Bu arada Çin mantısının çorbası da olur.
Çin mantısı, Han hanedanı zamanında bir geleneksel Çin tıbbını uygulayan bilim insanı, Zhang Zhonjing, tarafından ilk defa yapılmış. Çin mantısına, Çince ‘jiaozi’ yani hassas kulaklar deniliyor. Bunun nedeni, Çin’de soğuğa göre kıyafeti olmayan halkın bir kısmının kulaklarının soğuktan hasar gördüğünü Zhonjing’in farketmesi ve bu insanları iyileştirmek için et suyu içine, kuzu eti ve ilaçlarla doldurduğu Çin mantılarını koyup, insanlara ilaç olarak vermesidir.
Çok uzağa gitmeden, biz de kendi Çin mantılarımızı yapalım!
Çin mantısının hafifliği hamurunun inceliğinden gelir, dolayısıyla hamuru yırtmadan mümkün olduğunca ince açmaya gayret edin.
Soya sos, çok ince dilimlenmiş veya mandolinde kesilmiş salatalık ve taze soğan ile servis edebilirsiniz.