Ağustos ayının en gözde sebzesi bamya ister sıcak yemeği ister kurutulmuş ve sarımsak eklenmiş zeytinyağlısı olsun, lifli yapısı ile hem sağlıklı hem de yemeklerde kullanımı kolay bir sebze olarak tanınıyor. İç Anadolu’dan Ege’ye uzanan geniş üretim alanıyla yaz masalarında yer bulan bamya, kimi tariflerde kızartılarak ve üzerine yoğurt eklenerek de tüketiliyor.
Bamya içerisinde B grubu vitaminlerinden demir, çinko, kalsiyum gibi mineralleri bol bol barındırıyor. Sindirim sistemini düzenlediği gibi kilo vermeye de yardımcı olduğu biliniyor. Özellikle diyetisyenler tarafından da önerilen bamyanın vücuda sayamayacak kadar çok faydası bulunuyor. Bu yüzden bu güzel lezzet her mevsimde sofralarda kendine yer bulabiliyor.
Yaz aylarının en faydalı ve sağlıklı sebzelerinden birisi olan bamyanın aynı lezzetini kışın da yakalamak mümkün. Tabii ki bunun için oldukça hassas olan bamyanın nasıl saklanacağını bilmeniz gerekiyor. Kış aylarında bamyasız kalmamak için birçok saklama yöntemi bulunuyor. Ancak bamya temizleme, saklama ve pişirme aşamalarında bazı hatalar nedeniyle bu lezzetli sebzede çok fazla salyalanmalar olabilir.
Kış mevsiminde tazesinden hiçbir farkı olmayan bamya yemeği yapmayı kim istemez? Yaz aylarının vazgeçilmezi bamya dondurucuda nasıl saklanır, bamya çiğ olarak dondurucuya konur mu, bamya konservesi nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız sizi detaylı tarifimize alalım…
Şoklama, kurutma ve konserve olarak üç yöntemle uzun süre saklayabilirsiniz. Şoklama yönteminde; ayıklanıp limonlu ve tuzlu suda bekleyen bamyalar, kaynar suda 3 dakika haşlanır. Sonrasında blanşe ederek yani kaynar sudan çıkarıp buzlu suya koyarak şoklama işlemini tamamlayın. Suyunu süzdüğünüz bamyaları poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın.
Kurutma yönteminde; temizlediğiniz bamyaları güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Geleneksel bir yöntem olan güneşte kurutma için, bamyaları sap kısmından koni biçiminde keserek düzenli aralıklarla bir ipe dizin. Sıcak ama gölgelik bir alana asarak kurumaya bırakın. Fırında kurutmak için ise; temizlenmiş bamyaları fırın tepsisine dizin ve kapağı aralık şekilde 50 derecede yaklaşık 2 saatte kurutun. Fırınınız soğumuşsa fırını ısıtarak işlemi bamyalar kuruyana kadar tekrarlayın.
Bamya konservesi için ayıklanmış bamyalara tuz, biraz zeytinyağı, limon ve domates ilave ederek su eklemeden kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın ve sıcakken kavanozlara aktarın. Sıkıca kapatın, kavanozları ters çevirip soğuyana kadar bekleyin. Konserve olarak 6 ay saklayabilirsiniz.
Bamya çiğ olarak derin dondurucuda saklanabilir. Öncelikle iyi yıkamalısınız. Dilerseniz bamyanızı temizleyerek dilerseniz temizlemeden buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Yazımızdaki adımları uygulayarak kışlık bamyanızı 1 yıl boyunca hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Konya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Bamya Çorbası, bol ekşili tadı ile sevdiğiniz tarifler arasında yerini alacak.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta, bamya alırken dış yapısının kadifemsi olduğuna ve dikenleri olmadığına emin olmak. Kışlık bamya yaparken dondurucuya iki poşetle birlikte koyarsanız buzluktaki diğer ürünlerin kokusunu içine çekmez. Yaralı olan bamyaları kesinlikle konserve veya poşetinizin içerisinde dahil etmeyin! Aksi halde diğerlerinin de tadı bozulacaktır. Derin dondurucudaki bamyaları kullanmadan önce buzdolabında bekleterek çözdürün.