Kuşburnu, gülgiller familyasından, güzel kokulu bir bitki; çay olarak tüketildiği bilinir, ama marmelatı ve şerbeti de çok lezzetli olur. Biz onu en çok kış hastalıklarına iyi geldiği için tanıyoruz; C vitamini deposu olduğu için… Coğrafyamızın hemen her bölgesinde yetiştiği için iyi tanınır, pek çok hastalığın can simidi olduğu için halk ilacı olarak bilinir. Yabani olarak yetişir, toprak ayırt etmez, kutup hariç her iklime dayanıklıdır. Hasadı ağustos ayının sonuyla ekim ayının ortası arasında yapılır, kurutularak saklanır. İşte o kuşburnu meyveleri ile marmelatların en güzellerinden biri yapılır. Marmelatlar arasında kuşburnu hem pişirme hem lezzet bakımından farklıdır.
Kuşburnu marmelatı yapımı biraz zahmetlidir açıkçası. Hatta meyveler haşlandıktan sonra onları ezerek kevgirden süzme işlemi en zahmetli kısmıdır. Meyvenin posasını çıkarıp özünü süzdükten sonra enfes bir kıvama hazır olmak gerekir. Şeker eklenip yeniden pişirildiğinde artık meyvenin olabilecek en lezzetli hali elinizdedir. Üstelik kuşburnu marmelatının rengi çok güzeldir; yemeye olduğu kadar bakmaya da doyum olmaz.
Kuşburnu Marmelatı en çok kahvaltıda tüketilir. Ancak marmelatlı kurabiyeler için en çok tercih edilenler arasındadır. Kekler için mükemmel bir sostur.
Kuşburnu Marmelatı rahatsızlıklar için tüketildiğinde kuşburnu çayından daha etkilidir. Günde 3 kaşık tüketilmesi tavsiye ediliyorsa da bunu bir uzmana danışmak gerekir.
Kuşburnu Marmelatı önce meyveler haşlanıp püre haline getirildikten sonra şeker eklenip yeniden kaynatılır. Bu aşamada koyulaşmaya başlar ve boza kıvamına yaklaştığında kavanozlara alınır. Soğuduğunda bir miktar daha koyulaşacağını unutmamak gerekir.
Marmelat hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.
Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.
Çukurova ve Karadeniz bölgesinde sık yetişen, içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özelliklere sahip olan kızılcık, nam-ı diğer turna yemişi içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özellikleriyle dikkat çeken bir meyve. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılıyor. Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz Kızılcık Marmelatı, ekşi ve kekremsi tadıyla sizi mest edecek. En kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında ve kolay bozulmayan kızılcık marmelatı yapımı için püf noktaları tarifimizde. Hazırsanız başlayalım…
Sarı meyveler grubunda yer alan ve güller familyasından olan kayısı, lif içeriği oldukça yüksek bir meyve. Kayısı, et yemeklerinden tatlılara kadar pek çok yemekle nefis uyum sağlayan bir meyve. Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmenizin en lezzetli yollarından biri de marmelat olarak hazırlamak. Hem kahvaltılarınızda hem de çeşitli pasta tariflerinizde kullanabileceğiniz kayısı marmeladını yemeklerde sos olarak da kullanmanız mümkün. Bizim kayısı marmelat tarifimiz ise içerisindeki Lipton Earl Grey Çay ile sürprizli! Tam kıvamında en kolay şekilde hazırlayabileceğiniz, kolay bozulmayan kayısı marmeladı tarifi için işte püf noktaları…
Ana vatanı Japonya ve Çin olan mürdüm eriği, vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengin ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Ekşi tatlı aroması olgunlaştıkça tatlılaşan mürdüm eriği, yüksek oranlarda şeker içermesine rağmen, içeriğindeki vitamin, mineral ve fitobesinlerle değerini koruyan bir meyvedir. Ev Yapımı Mürdüm Erik Marmelatı tarifi ile tam kıvamında kışlık erik marmelatı hazırlayacağınıza inanıyoruz. Hazırsanız başlayalım.
Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çileği, kış aylarında tatlılarda ya da kahvaltıda kullanmak için en sık kullandığımız yöntemler marmelat ve reçel yapmak. Hem kahvaltıda hem tatlılarınızda sos olarak kullanılan, pişerken mis gibi kokusuyla başınızı döndürecek kışlık marmelat yapımındaki konuğumuz bu kez çilek marmelatı. Tüm püf noktalarıyla çilek marmelatı yapımı için tüm detaylar yazımızda…
Kuşburnu Marmelatının püf noktası püre haline getirme aşamasında bu işlemi çok özen göstererek yapmaktır. Devamında blender ile incelterek iyi bir sonuç elde edilir.
Kuşburnu Marmelatının uzun süre dayanması ve pişirildiği günkü tazeliğiyle servis edilmesi için, piştikten sonra küçük kavanozlara doldurulması önerilir. Böylece açılan her kavanoz içindeki marmelat bayatlamadan tüketilebilir. Kavanozların kullanılmadan önce kaynar suyla yıkanması ve kapaklarının daha önce kullanılmamış olması önemlidir.