Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları’nda bu defa Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Balık Köfte ve Bezelyeli Pilav var. Protein, demir, çinko ve kalsiyum kaynağı olan bu leziz üçlü, Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 1 porsiyonunu karşılıyor. Aynı zamanda A vitamini, D vitamini ve selenyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Önce çorbadan başlayalım ve domatesten söz edelim. Hatta domatesi konuşmaya doyamayalım, aynı onu kısacık mevsiminde yemeye doyamadığımız gibi. Biz domatesin mevsimini yazın başından sonbaharın ortasına kadar uzatırız, ama aslında domatesin en lezzetlisi ve yararlısı yazın ortasından sonbaharın başlamaya yüz tutmasına kadar kısacık bir zaman diliminde hayatımıza girip çıkar. Domatesin en güzelinin mevsimi çok kısadır; nedeni güneş, Akdeniz ve yaz güneşi! Zaten dünyanın iyi domates için taklit edemediği tek şey Akdeniz güneşi; bizim ülkemiz kadar şanslı çok az ülke var, biri İtalya. Oysa domates dünya çapında en çok sevilen yiyeceklerden biri, pek çok ülke üretiyor, ama hiçbiri Akdeniz güneşi almış domates kadar lezzetli değil. Domatesin meselesi sıcaklıktır. Domatesi pişirerek yemek içerdiği likopen sebebiyle çok daha yararlıdır. Glutamik asit sayesinde de uzun ve yavaş pişirince lezzeti, aroması keskinleşir. Domatese yapılacak en kötü şey onu buzdolabına koymaktır, çünkü domates soğuğu hiç sevmez. Zaten o yüzden marketlerin soğuk depolarında bekleyen domatesler pazarlardaki gibi lezzetli değildir. Domatesi mümkün olduğu kadar toplandıktan kısa bir süre sonra tüketmek gerekir. Madem domates sıcağı seviyor, o zaman biz de onu sıcacık bir çorbaya dönüştürelim dedik.
Güzel bir çorbanın ardına yararlı bir köfte ekleyelim, hazır av yasağı başlamamışken Balık Köfte olsun. Balık sevenler, balığın her halini severler. Balık yemeyi sevmeyenlerin ağırlıklı mazereti kılçık ayıklamaktan hoşlanmamalarıdır. O zaman hem balık sevenlere hem sevmediğini sanan üşengeçlere, hatta çocuklara balığı cazip hale getirecek bir tarif gelsin. Yanında tartar sosu, içinde sarımsak ve kızartmanın dayanılmaz cazibesiyle Balık Köfte yapalım.
Bu sofranın finali Bezelyeli Pilav ile yapılsın o zaman; ne güzel ve besleyici olur. Yediklerimizi çeşitlendirmek önemli olmakla birlikte hayvansal kaynaklı proteinlere kıyasla sıklıkla bezelye gibi bitkisel protein zengini besinler beslenme için önem taşır.
Bezelye deyince yanına yakışan pilav… Şölen yemekleri denince, gösterişin alası pilav… Mütevazı sofraları düşününce, en alçak gönüllüsü pilav… İçine eklenenlerle bazen ana yemek, bazen ana yemeğin yanındaki ikinci yemek pilav… Yazmış, kışmış; gelenekselmiş, değilmiş; sıradanmış, özelmiş, pilavın her zaman, her sofrada yeri var. O zaman “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın”!
Balık köftelerini kızgın ateşte, mümkünse çok yağ çekmemeleri için zeytinyağında kızartın. Kızartma sağlığınız için önerilmiyorsa, balık köftelerini fırın tepsisine dizerek ve arada çevirerek üzerleri kızarıncaya dek fırında pişirebilirsiniz. Bezelyeli pilavı iyice dinlendirdikten sonra servis edin. Servis ederken üzerine sevdiğiniz yeşillikleri ince kıyarak ekleyebilirsiniz.
Bu sofraya balık köftenin ağırlığını alacak, bezelyeli pilavı hazmettirecek bir içecek gelsin. O da en iyi bildiğimiz içeceklerden biri, hazmettirici, tadına doyulmaz şalgam suyu olsun.