Kışın vazgeçilmezi zencefili, güzelim Domates Çorbası’yla besleyici Ramazan menümüze ekledik. Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları serisinin lezzetli üçlüsü bu defa da Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk ve Bezelyeli Pilav… Potasyum, kalsiyum, çinko, demirden zengin ve protein kaynağı olan bu tabak, Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 2 porsiyonunu karşılıyor.
Yazın ona bir parça vefasızlık edilse de zencefil kış mevsimiyle birlikte mutfaklardaki baş köşeyi alır. Nasıl almasın? Hastalıklara şifa olan kök bitkilerin başında gelir. Zira zencefilin birbirinden değerli yararları var. Zencefil bizim topraklarda yetişmez, daha doğrusu coğrafyamızın iklimlerine uygun bir bitki değil. Biz zencefili tropik ülkelerin değerli hazinelerinden biri olarak bilir ve tüketiriz; onun Güney Çin, Hindistan, Güneydoğu Asya, Karayipler, Batı Afrika’daki hukuku ise çok eskilere dayanır. Zencefil toz haliyle her yerde, her zaman bulunabilir. Ancak ideal kullanımı, tazeyken kök halinde olanıdır. Üstelik zencefil bizim hamur işlerinden yemeklerimize, çaylardan çorbalarımıza her reçetemizde kendine yer bulur.
Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları’nın bu menüdeki ana yemeğine gelince, leziz Beşamel Soslu Fırında Tavuk… Sırrı sosunda saklı olan tarifimiz, gizemini un ve sütle hazırlanan kadifemsi beşamel sosundan alır. Beşamel sos ise adını mucidi Marki de Bechameil’den… Beşamel, genellikle fırın yemeklerimizde, graten sebzelerde, beyaz etli tariflerde, kreplerde zenginleştirici sos olarak kullanılır. Biz de Beşamel Soslu Fırında Tavuk tarifimizde beşamel sosun tavuğa kattığı nefasete inandık, ama göreceksiniz, çok iyi yaptık!
Tavuğun yanına pilav, pilava da bezelye yakışır diye düşündük. Zaten besleyici bir çorbamız var, beyaz etli bir fırın yemeğimiz var, yanına pirincin ve bezelyenin uyumu gelince menü tastamam olur dedik. Zaten bezelyeyi herkes sever, kimse kapris yapmaz, aynı bezelyenin kendisi gibi. Çünkü bezelye kaprissizdir, ılık ve nemli iklime sahip olan bütün ülkelerde toprak seçmediği için çok eski çağlardan beri yaygın olarak yetiştirilir. Tanelerinin büyüklüğüne, yetiştiği yere göre bahçe bezelyesi, sırık bezelyesi, araka bezelyesi, sultani bezelye gibi çeşitleri bulunur. Aynı zamanda potasyum kaynağıdır ve potasyum minerali, kasların normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Bu menüde bezelyeyle hemhal olan pilav, sözlüklerde genel olarak pirinç, bulgur, baklagiller ve buğday ürünleriyle yapılan, sade veya çeşitli malzemelerle pişirilen, geleneksel bir Orta Doğu yemeği olarak tanımlanır. Ama pilav, esasen iki özelliğiyle vazgeçilmezdir; bazen ana yemeklere mükemmel bir kavalye olur, bazen içindeki malzemelerle başlı başına ana yemek olur. Bizim mutfağımızda pilav, Doğu ve Güneydoğuda ağırlıklı olarak bulgurla, batı şehirlerinde daha çok pirinçle yapılır. Dünyada ise pilavlar daha çok pirinçle yapılır ve buna keza ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Tayland’da Hindistancevizli, Hindistan’da yaseminli, Fransa’da kestaneli pilavlar yenirken, pilavın adı İran’da çilav, İtalya’da risotto’dur. Bizim pilavlarımız en iyi baldo pirinçle yapılır; ölçüsü, ateşi, demlenmesi, yağı derken, belki hazırlaması meşakkatlidir, ama değer. Madem değer, o zaman menüye geçelim.
Beşamel Soslu Fırında Tavuk için az yağlı bir tavuk eti isterseniz, tarifi göğüs etiyle hazırlayabilirsiniz. Fırında pişirirken üzerine kaşar peyniri ile birlikte sevdiğiniz birkaç çeşit peyniri de ekleyebilirsiniz. Böylece birkaç çeşit peynirin aroması birbirine karışıp, yemeği daha leziz hale getirecektir. Bezelyeli pilavınızın tane tane olması için, pişirmeye başlamadan önce pirinci yarım saat tuzlu sıcak suda bekletin. Süzdükten sonra iyice yıkayın, böylece pilavınızın lapa olma riski kalmaz. Bezelyeli pilavı ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek de servis edebilirsiniz.
Yemeğinizi, bağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirimi kolaylaştıran kuşburnu çayı ile tamamlayabilirsiniz.