Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları’na layık bir menü var şimdi de sırada: Knorr Yayla Çorbası ile Ayran Aşı Çorbası, Yeşil Mercimekli Buğday Pilavı, Semizotu Salatası. Protein, lif ve kalsiyum kaynağı bu leziz tabak, Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 2 porsiyonunu karşılıyor. Ayrıca potasyum, magnezyum, demir, çinko ve folattan zengindir.
Nasıl Ramazan sofraları çorbayla başlıyorsa, biz de çorbadan başlayalım. Gücünü geçmişinden alan dünyanın büyük mutfaklarında zengin çorba çeşitleri bulunur. Bu mutfaklardan biri olan Türk mutfağı, Anadolu’nun geleneksel yemek hazinesi ve Osmanlı mutfağının çok uluslu yapısından kaynaklanan zenginliği ile yoğrulmuştur. Anadolu, malzemesiyle, yöntemiyle çok güçlüdür, ancak Osmanlı da “yöresel” sınırını aşmaya sebep olan önemli bir dönemdir. İşte bu yüzden Osmanlı’da çorbalar çok çeşitli, zengin ve besleyicidir. Ana çeşitleri oluşturan çorbalar malzemelerine göre gruplanır. Bakliyat çorbaları, tahıl ve hamur işi çorbalar, et ve sakatat çorbaları, yoğurt ve süt tabanlı çorbalar, tavuk ve balık çorbaları, sebze çorbaları, soğuk çorba, tören çorbaları ile meyveli çorbalar ana çeşitleri oluşturur. Saray mutfağındaki merkezi yapı, çorbalar da dahil, saray aşçılarının var olan yemeklere yaratıcılıklarını katarak yeniden yorumlamalarını yükümlü kılıyormuş. Osmanlı döneminin bu yönetimi yeni ve değişik yemeklerin doğmasını sağlamış. Böylece yemek yemek kendi başına bir zevk haline gelmiş, pişirme yöntemleri incelerek gelişmiş ve çeşitler artmış. Bütün bu gelişmelerin 18’nci yüzyılın ilk yarısında başladığı tahmin ediliyor. Tabii çorbalar da bu değişimden payına düşeni almış. Lale Devri, Avrupa’da çorbalara dair gelişimlerin takip edildiği önemli dönem. Özellikle çorbalar… Çünkü Osmanlı tarihinin, birçok alanda en parlak dönemi olan Kanuni zamanında yapılan görkemli, gösterişli ziyafetlerde, kutlamalarda çorba, saray sofralarının yemek dizisini başlatan en önemli yiyecek olmuş. Yani, bütün ziyafetin temsilcisi ve yöneticisi olan çorba baştan konukları etkileyerek, sonradan servis edilecek yemeklerin de habercisi olma özelliği taşımış. Bizim soframızın temsilcisi ve habercisi ise, Knorr Yayla Çorbası ile Ayran Aşı Çorbası olacak. Lezzetli, besleyici, kıvamlı ve en önemlisi yaratıcı!
Bizim salata olarak hazırladığımız semizotu, marifetli bir sebze; çünkü hem lezzetli hem çok yararlı. Semizotu bitkisel protein ve demir kaynağıdır. Demir minerali, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Semizotu tam da şimdi, baharda, tezgahlarda en körpe haliyle bulunabiliyorken salatasını yapmak hem pratik hem lezzetli bir çözüm. Zeytinyağlı, limonlu salatası kadar, yoğurtlu semizotu salatasını da farklı malzemelerle zenginleştirebiliriz. Hoş semizotu çiğ olarak da lezzetli bir sebze ama onu ıspanak gibi pişirerek de tüketebileceğimizi bilmek güzel.
Yeşil Mercimekli Buğday Pilavı ise bu menüye son noktayı lezzeti ve nefasetiyle koyacak. Buğdayı uygarlıkların temel besini olarak biliriz, hatta bildiğimiz bütün uygarlıklardan da önce keşfedilmiş. Çünkü pek çok çeşidi olan buğday, bütün iklim ve toprak koşullarına uygun olduğu için dünyanın her yerinde yetiştirilir. Ülke olarak biz de buğday üreticilerinin ve tüketicilerinin başında geliriz. Çünkü bizim, ekmek, bulgur, irmik gibi milli yemeklerimizin ana maddeleri olan ürünler buğdaydan elde edilir. Ekmek baş tacımız; nimetimiz biliriz. Sofralarımız ekmeksiz kurulmaz. Kaynatılıp kurutulduktan sonra kabuğu alınarak dövülmüş, kırılmış buğdaya bulgur deriz. Ki bulgur, ekmekten sonra en yaygın yiyeceğimiz. Buğday, köyde, kentte, evde, işte en besleyici yiyeceklerimizden biri. Geleceğin 50 gıdası raporunda da yer alan mercimek, bitkisel protein kaynağıdır. Demir, çinko ve selenyum mineralinden zengindir ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Madem öyle, bu menümüz de besleyici bir buğday pilavıyla bitsin. Üstelik bir başka besleyici ve yaygın tüketilen tahılımız yeşil mercimekle…
Semizotu salatasını zenginleştirmek isterseniz içine çeşitli yemişler ve farklı soslar ekleyebilirsiniz. Hata semizotu salatasını, domates, salatalık gibi diğer salata malzemeleriyle karıştırabilirsiniz. Her şeyin lezzetini artırdığı gibi baharda çıkan taze sarımsak semizotu salatanızı da lezzetlendirir; ince kıyarak ekleyebilirsiniz. Turp sevmiyorsanız pilavınızın üzerine marul parçaları ya da ince halkalar halinde doğranmış havuç ekleyebilirsiniz.
İçinde bol limon, bir portakal ve biraz da nane bulunan pastane limonatasıyla sofranızı renklendirip midenizi şenlendirebilirsiniz.