Ramazan sofralarının bereketi gelenektendir; malzemelerin bolluğundan, tariflerin özenle hazırlanmasından gelir. Yemeklerin lezzetli olduğu kadar besleyici olmasına özen göstermek bizim elimizde. Bütün mesele, doğanın bize sunduğu malzemeleri, mutfakta işleri kolaylaştıran yöntemlerle birleştirerek hazırlamak. Bu kez tam bir protein kaynağı olan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin tamamını karşılayan besleyici bir tabakla karşınızdayız. O halde lif, magnezyum, A vitamini, E vitamini ve potasyumdan zengin lezzetleri bir araya getirdiğimiz Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları’ndan Knorr Zerdeçallı Mercimekli Yoğurt Çorbası, Fırında Yer Elması ve Mantarlı Bulgur Pilavı gelsin…
Knorr Zerdeçallı Mercimekli Yoğurt Çorbası bu menü için şahane bir giriş yemeği; zira zerdeçal çorbalarda sıklıkla kullanılan bir lezzet. Tropikal Asya ve bölge Okyanus ülkelerinde yetişen kök saplı bir ot olan zerdeçal, en çok Çin, Endonezya ve Hindistan’da tüketilir. Renk ve lezzet vermesi için kullanılan zerdeçal, geleneksel et, mercimek, pirinç ve tavuk yemeklerinin, çorbaların gizli reçetesidir aslında. Egzotik baharatların müthiş lezzet ve kokularıyla baş döndürdüğü coğrafyalardan mutfağımıza ulaşan zerdeçal, sadece yemeklere lezzet katmak için değil, aynı zamanda besleyicilik için de birebirdir. İksir özelliklerini ortaya çıkardığı bilindiğinden beri, bir tutam ya da eskilerin deyimiyle bir fiske karabiberi zerdeçala eklememiz önerilir.
Yer elması bir demir kaynağıdır. Demir minerali, bağışıklık sistemi fonksiyonuna katkıda bulunur. Bol miktarda fosfor, demir ve kalsiyumun yanı sıra, A ve C vitaminleri içeren yer elması Ramazan tariflerinin en makbul yiyeceklerinden biri.
Bulgur ve mantar birlikteliği için söylenecek söz çok! Mantardan başlayalım, Antik Mısır’da ona “ölümsüzlük bitkisi” dendiğinden… Bu yüzden halkın mutfağına girememiş, firavunlara, krallara layık diye… Hiyeroglifler, yazıtlar ve yapılan araştırmalar, binlerce yıl önce keşfedilen mantarın açıklanamaz güçleri olduğunu, bu yüzden ölümsüzlüğün anahtarı olabileceğini düşünmüşler. Batıda mantarın besleyici özelliğinden yararlanılmış; Roma İmparatorluğu’nda orduların besin kaynağı olmuş. Antik yıllar bitince mantar halkın hayatına girmiş; insanları doyurmuş, beslemiş, hatta tedavi etmiş. Orta Çağ’da simyacılar mantarı iksir ve ilaç yapımında kullanmışlar. Gel zaman, git zaman, aradan yüzyıllar geçmiş. Şimdi mantarı, besin değeri özellikleri bakımından ona layık bulgurla birlikte pişiriyoruz. Mantar ve bulgur iyi bir ikili; sindirim sistemini çalıştırıyorlar, besleyici, doyurucu, yararlı ve bir o kadar lezzetliler. O zaman güzelim Ramazan soframızı kurmak için tariflere geçelim…
Mantar pişerken ocağın altını açın, çünkü mantar kısık ateşte pişerken içerdiği yüksek orandaki suyu bırakır. Yüksek ateşte suyu çabuk buharlaşır. Çorbaya taze naneyi, bulgur pilavına kekiği son anda ekleyin, aromalarını yemeklerin buharıyla birlikte ortaya çıkarsınlar. Aksi takdirde lezzetlerinden kaybederler. Tariflerde ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullanabilirsiniz.
İçinde baharatlı bir çorba ve bulgur pilavının olduğu sağlıklı bir Ramazan menüsünün yanına naneli ayran iyi gider.