Aşurenin farklı kültürlerde ve coğrafyalarda farklı tarifleri oluyor. Ermeniler, buğday ile baklagil eklemeden anuşabur hazırlarken; Rumlar, haşlanmış buğday, şeker, ezilmiş ceviz ve bademle, koliva hazırlarlar.
Türk kültüründe aşure günü, Muharrem ayının onuncu günüdür, yani Hicri yılbaşında yapılır ve bölgelere göre farklılık gösterir, peki aşure malzemeleri nelerdir? En az 7 en fazla 12 malzemeyle hazırlanır. Buğday, nohut, pirinç, fasülye ve şeker temelli hazırlanır, ceviz, nar, badem, çam fıstığı ve tarçın gibi meyve ve kuruyemişler ilave edilir. Aşure süslemesi olarak, toz Hindistan cevizi, kuş üzümü, çam fıstığı ve nar kullanmanızı öneriyoruz.
Aşure hazırlandıktan sonra bolluk ve bereket getirmesi dilekleriyle, günümüzde komşulara dağıtılır. Bazı inanışlarda, artan aşure ağaç dibine dökülür, bu şekilde ağacın daha bol meyve vereceğine inanılır.
Aşure tarifi malzemelerine göz atalım hızlıca.
-2 su bardağı buğday
-7 su bardağı su, kaynar
-2 adet tarçın, çubuk
-4 adet karanfil
-2 su bardağı süt
-1 su bardağı kuru fasulye, haşlanmış
-8 adet kuru kayısı
-2 buçuk su bardağı toz şeker
-2 adet portakal kabuğu rendesi
-Yarım tatlı kaşığı tuz
-1 su bardağı ceviz
-1 su bardağı
-fındık
Üzeri İçin
-Yarım su bardağı badem
-1 adet nar
-2 adet Antep fıstığı
Tüm malzemeler hazırsa aşure yapımına başlayabiliriz artık.
Bir tencereye buğdayı ekliyoruz. Ardından üzerine kaynar su ilave edip, kapağını kapatıp, buğdaylar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Tencerenin içine tarçın çubuklarını, karanfili ve sütü ilave edip karıştırıyoruz. Haşlanmış kuru fasulyeyi, haşlanmış nohutu, kuru kayısıları, kuş üzümünü, kuru üzümü, kuru inciri ve toz şekeri ekleyip, kıvam almasını sağlıyoruz. Portakal kabuğunu rendeleyerek ekledikten sonra tuzu ilave edip, karıştırıyoruz.
Aşuremiz kaynamaya başladığında sütün geri kalanını ekliyor ve cevizleri ve fındıkları ekliyoruz. Kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
Pişen aşuremizi kaselere porsiyonlayıp en az 3 saat, tercihen bir gece soğutuyoruz. Üzerine badem, nar ve Antep fıstığı ekleyip servis ediyoruz.
Aşure nasıl hazırlanır öğrendiğimize göre gelin aşure pişirme süresine göz atalım.
Aşurenin tüm malzemelerinin pişme süresi yaklaşık olarak 45 dakikadır. 45 dakikalık bir süreçte enfes bir tatlı elde etmiş olursunuz.
Lezzetiyle dillere destan aşurenin pişmeden önceki hazırlık süreci yaklaşık olarak 30 dakikadır.
Aşurenin kıvamını çok yoğun istemiyorsanız sıcak suyu azar azar ekleyerek pişirebilirsiniz. Aşurenize gül suyu aroması katmak isterseniz, aşurenizi ocaktan aldıktan sonra 1 çorba kaşığı gül suyu ekleyebilirsiniz. Aşurenizin rengini koyu istemezseniz, kuru inciri sadece süslemek için üzerine ilave edebilirsiniz.
Aşurenizin üzerini soğuduktan sonra fındık, fıstık, kuru üzüm, çam fıstığı gibi yemişlerle süsleyebilirsiniz. Nar kullanmak isterseniz, tam mevsiminde olmadığı için tadına bakıp süslemeye ekleyebilirsiniz. Aksi takdirde aşurenize ekşi bir tat katabilir.
Aşure kalori miktarını, kullanılan malzemelere, tarife ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değiştiğini söyleyebiliriz. Genel olarak, aşurenin 1 porsiyonu yaklaşık olarak 250 ila 350 kalori arasında bir enerji içeriğine sahiptir. Ancak bu değerler, kullanılan malzemelere ve tarife bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz.
Bol malzemeli ve lezzetli bir aşure tatlısının yanına en çok yakışan eşlikçileri öğrenmeye ne dersiniz?
Tarifimizin yanında taze demlenmiş sıcak çay, soğuk çay ya da limonata tercih edebilirsiniz. Aynı zaman da Türk kahvesi, filtre kahve yada soğuk kahve çeşitleri de tatlının lezzetine lezzet katar.
Aşure, özellikle İslam dünyasında birçok farklı kültürde bir geleneksel tatlı olarak kabul edilmektedir. Farklı ülkelerde farklı isimlerle anıldığını da söyleyebiliriz. Türkiye'de olduğu gibi, bu tür tatlıların hazırlandığı özel günler ve ritüeller bulunmaktadır.
Besin değerleri, aşurenin içerdiği malzemelere ve tarife göre değişir. Genel olarak, aşure, enerji (kalori), karbonhidrat, protein, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir tatlıdır.
İçerisine konulan malzemelere göre besin değerlerinde farklılıklar olabilir.
100 gram aşure için besin değerleri şu şekildedir;
Enerji (Kalori): Yaklaşık 120-150 kcal
Karbonhidrat: Yaklaşık 30-40 gram
Protein: Yaklaşık 2-5 gram
Yağ: Yaklaşık 0-2 gram
Lif: Yaklaşık 2-4 gram
Şeker: Yaklaşık 10-20 gram
Aşure yapılışının ardından sıra geldi aşure gibi oldukça farklı ve lezzetli tarifleri deneyimlemeye. İlk olarak beş dakikada hazırlayıp tüketebileceğiniz kolay muhallebi tarifini, ardından rengiyle ve lezzetiyle büyüleyen zerde tatlısı tarifini ve son olarak da pratik güllaç tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Tariflerimizi denemeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!