Osmanlı saray mutfağının enfes tatlarından bir tanesi ile karşınızdayız. Rengiyle ve lezzetiyle kendine hayran bırakan, restoran ya da kafelerin vitrinlerine sarı rengiyle yeni bir soluk getiren zerde tatlısı tarifini bugün sizlerle paylaşıyor olacağız. Pekii zerde tatlısı nedir?
Zerde, Osmanlı mutfağında sıklıkla hazırlanan ve günümüze kadar ulaşan tatlılardan. Zerde tatlısı malzemeleri açısından pek de ekonomik olmayan bir tatlıdır aslında. Suya pirinç katılarak hazırlanan, kızamık şekeri ve karanfil ile lezzetlendirilen, son olarak da olmazsa olmaz temel malzemesi, tatlıya rengini veren safran katılarak hazırlanan bir lezzet çünkü.
‘’Zerde nerenin tatlısıdır?’’ gibi sorular akıllarında dönenler için kısa bir özet geçelim istiyoruz.
Zerde her bölgede karşılaştığımız pratik tatlılardan bir tanesi. En meşhur olduğu iller ise İstanbul, Gaziantep, Konya, Balıkesir, Şanlıurfa ve Tekirdağ illerimizdir. Zerde tatlısının hikayesi bilinmese de lezzeti dillere destan!
Hafifliği ile mideleri yormayan zerde, eski zamanlarda matem yemeklerinde servis edilen, şimdilerde ise düğünlerde ve davet sofralarında servis edilen; rengiyle ve lezzetiyle kendine hayran bırakan bir tatlı.
Son olarak zerde tatlısının faydalarına da göz gezdirip mutfağa geçmek istiyoruz.
Zerdenin içerisinde bulunan safran hazmı kolaylaştırır, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engeller.
Haydi o zaman malzemeleriniz mutfak tezgâhında yerini aldıysa zerde tatlısının yapılışına geçiyoruz.
Tatlımız için öncelikle pirinçleri küçük bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ve haşlamaya bırakıyoruz.
Pirinçler haşlanınca suyunu süzüp kenara alıyoruz. Ardından zerdeçalı orta boy bir tencereye ekleyip orta ateşte, kapağı kapalı olacak şekilde kaynatıyoruz. Kaynayınca şeker ve pirinci ekleyip karıştırıyoruz. Tatlımızın kıvam alması için nişasta ve suyu karıştırıp tenceremize ekliyoruz. Daha sonrasında gül suyu, çam fıstığı ve kuş üzümü ekleyip karıştırıyoruz. Ardından ocaktan alıp kaplara bölüyoruz.
Son olarak üzerine kuş üzümü ekleyip servis ediyoruz.
Enfes bir zerde hazırladınız ancak bu lezzetli tatlının öncesinde ne servis edebileceğinizi bilmiyor musunuz? Hemen en güzel önerileri sizlerle paylaşalım o halde!
Mercimek çorbası ile güzel bir başlangıç yapıp, ardından da ana yemek olarak et haşlama ve bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Salata olarak da çoban salata kesinlikle çok yakışacaktır menümüze.
Tatlı faslı tabii ki zerde ile olacak ancak yanına Türk kahvesi hazırlamayı unutmayın. Bol köpüklü! :)
Zerdenin içerisinde pirinç olduğundan dolayı sonradan ekleyeceğiniz nişastanın miktarına dikkat etmelisiniz.
Tatlı yerken kalori hesaplamasına takılanlardan mısınız? Zerde 100 gramında 190 kalori bulundurmaktadır. Elbette ki çok sık olmasa da ara ara tüketebilirsiniz.
Geleneksel zerde tatlısı tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tatlı tarifi paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle sütlü fincan tatlısı, ardından süt helvası tarifi ve son olarak da fırında sütlaç tarifini mutlaka denemelisiniz.