Sütlaç, yalnızca bu coğrafyaya özgü, ev sıcaklığında bir tatlı gibi gelse de; neredeyse dünyanın her yerinde farklı türleri yapılan bir tatlıdır.
Dünyadaki örneklerinde, sütlacın içindeki tüm malzemeler bölgeye göre çeşitlilik gösterebiliyorlar. Türkiye’de orta taneli pirinç kullanılırken, Asya’da Basmati ve Yasmin pirinçleri kullanılabiliyor. İnek sütü yerine, Hindistan cevizi sütü, yoğunlaştırılmış süt veya krema kullanıldığı görülüyor. Ayrıca Türkiye’de genellikle yalnızca damla sakızı ile yapılan sütlaca, başka ülkelerde kakule, muskat, zencefil gibi baharatlar ile üzerlerine servis sırasında portakal, limon, kuru üzüm, gül suyu konuluyor.
Sütlacı aşağı yukarı herkesin bebekliğinden beri yer. Çoğumuzun hayatında da bebe bisküvisi gibi pozitif bir yer edinir ve sevilir. Sütlaç, şerbetli tatlılarla karşılaştıracak olursak, tatlı ihtiyacına çok sağlıklı bir çözüm olur. Süt ile protein ve kalsiyum, pirinç ise B vitamini ve demir kaynağıdır.
Pirinç ile sadece harika sütlaçlar hazırlanmıyor, pilavlar, çorbalar ve salatalar yapılabiliyor. Peki pirinç ile cilt maskesi yapılabileceğini söylesek ne dersiniz? Eğer ilginizi çektiyse sizi hemen Saç Bakım Güzellik'in yazısına davet edelim!
İnek veya keçi sütü ile yapılan sütlacı, hayvansal gıda tüketmeyen veya laktoz intolerası olanların da tüketebileceği bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Badem, fındık veya soya sütü gibi bitkisel bazı sütlerle hazırlayabilirsiniz.
Şeker kullanmıyorsanız, hurma suyu, bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Bir de son olarak; tamamen damak tadınıza göre sütlacı şekillendirebilirsiniz. Benim aklıma gelen, yapabileceğiniz ilk ilaveler, karanfil, tarçın, portakal veya limon kabuğu, veya kahve taneleri. Çeşitlendirmek tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Sütlaç seviyorsanız, benzeri tatlıları da en az Sütlaç kadar seviyorsanız; tam ölçü ile hazırlanmış Yalancı Tavuk Göğsü ve Kazandibi tarifleri tam size göre!
Ayrıca tam bir klasik sütlü nuriye tarifine de bayılacaksınız.
Çok vaktimiz yok ve hala tatlılarımız hazır değilse, hem pratik hem de çok lezzetli Sütlaç tarifimize geçelim!
Sütlaç ocaktan sonra genelde fırında da pişirildiği için, ocaktaki kıvamını olması gereken kıvamdan biraz sulu bırakın. Böylece fırından çıktı, tam kıvamında bir sütlaç olacaktır.
Sütlacı nasıl servis edeceğinize, gelecek misafirler veya hazırlayacağınız sofranın tarzına göre karar verebilirsiniz. Daha rahat ve renkli bir sofraysa, renkli seramik kaplarda, daha şık bir sofra hazırladıysanız cam kaplarda servis edebilirsiniz.
Servis sırasında üzerine çilek, frambuaz gibi kırmızı meyveleri, çok az bir şeker ile kaynatarak hazırlayacağınız bir sos ekleyebilirsiniz.