Besleyiciliği ve lezzetiyle çok uzun zamandır bizimle olan helva, Anadolu mutfak kültürünün vazgeçilmezlerindendir. Toplumsal olarak önem verilen sosyal olayların eşlikçisi helvanın, yöresel olarak pek çok çeşitli tarifi vardır. Bunların bazıları; gaziler helvası, dilberdudağı, Edirne’ye özgü deva-ı misk helvası, ak helva, ishakiye helvası, tahin helvası, koz helvası, keten helvası, kağıt helva, dondurmalı irmik helvası, fırında limonlu helva ve yaz helvası…
Düğün ziyafetlerinde, bayramlarda eve davet edilen misafirlerle yenilen yemeklerde, doğumlarda, kayıplarda, yeni bir ev sahibi olurken, eşe dosta dağıtılan bir tatlı olarak karşımıza her zaman helva çıkar. Osmanlı gelenek ve göreneklerine göre neredeyse her önemli olay için helva yapılması gelenekti. Keyfin, sevincin, bilimin, kültürün, şiirin, şarkının, nüktenin, tanışmanın, kutlamanın, veliaht şehzadenin tahta geçişinin, savaşta zafer kazanmanın şerefine pişirilip tüketilen bir tatlıydı.
Arapça’da ‘tatlı’ anlamına gelen helva, genel olarak tatlıları ifade eden ‘hulviyyat’ sözcüğünden türemiştir. Bu yüzden Arap mutfağındaki helva ile bizim kullandığımız helva arasında fark; onların, helvayı tatlıların ana başlığı olarak kullanması, bizim ise spesifik bir tatlı çeşidine bu ismi vermemizdir.
Ceviz parçaları ile zenginleştirilen, istediğiniz her öğünde tüketebileceğiniz ve tam kıvamlı yaz helvası nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir öğrenmek için hemen tarifimize geçelim!
Yaz helvası kalorisi düşük bir tatlı olmadığı için yerken fazlaya kaçmamak faydanıza olacaktır. 1 dilim yaz helvası yaklaşık 169 kaloridir.
Marketlerde ve geleneksel ürün satılan mağazalarda bulabileceğimiz yaz helvasının evde de yapımı oldukça kolay! Bildiğimiz diğer helvalardan farklı olarak yaz helvası tarifinde pekmez kullanıyoruz ve daha katı bir forma dönüşmesi için buzdolabında bekletiyoruz.
Kapaklı bir kap içerisinde, buzdolabında sakladığınız yaz helvası lezzetini ve tazeliğini koruyacaktır. Leziz tadı ve kıvamıyla yemeye doyamayacağınız yaz helvasını, 3-4 gün gibi uzun bir süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Normalde sıcak yemeyi tercih ettiğimiz helvalardan farklı olarak cevizli yaz helvasının soğuk olarak servis edilmesi gerekiyor.