Hazır Ramazan ayına çok az kalmışken iftar sonraları için lezzetli bir tarif hazırlamaya ne dersiniz? Vereceğimiz bu tarifimizi günler öncesinden hazırlayıp kavanozlarda saklayabilir ve iftar sonrası çay keyfinde hemen kavanozundan çıkarıp tüketebilirsiniz.
Bugün sizlerle paylaşmak istediğimiz tarifimiz, mamul kurabiyesi tarifi. Kokusuyla eve resmen bayram havası getiren, görüntüsüyle kendine hayran bırakan lezzetli mamullar herkesin hayır diyemeyeceği türden.
İçerisinde hurmadan oluşan bir dolgu bulunan ve dışı kıyır kıyır olan cevizli mamul tarifinin en büyük özelliği, dengeli bir tatlılığa ve ağızda dağılan bir dokuya sahip olmasıdır.
Merak edenler için mamul nerenin tatlısı, mamul nedir ve mamul kaç dakikada pişer gibi tüm detayları ele almak istiyoruz.
Mamul, hurma ve ceviz gibi kuru meyvelerden oluşan dolguya sahip, kıyır kıyır bir kurabiyedir. Çay saatlerine oldukça yakışan bu tarif Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş önemli bir lezzettir. İlk olarak Osmanlı devleti zamanında rastlanılan mamul, günümüzde ise mersin ilimizde çokça yapılmaktadır ve rivayete göre oraya aittir.
Aynı zamanda mamul tarifi yapımı Lübnan’da oldukça fazladır. Lübnan mamul tarifi olarak da adlandırılmaktadır. Görüntü olarak farklılıklar olsa da içerisinde kullanılan malzemeler aynıdır.
Haydi o zaman tüm malzemeler mutfak tezgâhında yerini aldıysa mamul yapımı için sizi mutfağa alalım. Mamül kaç dakikada pişer ve mamül tarifi püf noktaları nelerdir tüm püf noktalarıyla karşınızda.
Eritilmiş margarin, ayçiçek yağı, yumurta, süt ve şekeri mikserin yoğurma aparatı ile pürüzsüz olana dek karıştırıyoruz.
Un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip düşük hızda pürüzsüz kıvam alana dek çırpıyoruz. Kenara alıyoruz.
Hurma, ceviz ve tarçını iyice karıştırıp, kenara alıyoruz. Kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde toplar alıp, elle yuvarlıyoruz. Kurabiyemizin pişmesi için 180 derece yeterli bir derece olacaktır. Fırını 180 dereceye ısıtıyoruz.
Hamurumuzu yuvarlak olarak açıp, içerisine 1 tatlı kaşığı harçtan doldurup, kapatıyoruz. Mamul kalıbına bastırıp, desen verdikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıyoruz.
20' Fırınlayıp, oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz.
Mamul kurabiyesi yanına en çok yakışan servis önerilerine göz atalım şimdi de. Tarifimizin yanına en çok taze demlenmiş bir fincan çay, ya da kahveseverler için bol köpüklü bir fincan Türk kahvesi öneriyoruz.
Önceden yapılıp dolapta soğutulmuş soğuk şerbet ve limonata da tarifimizin yanına çok yakışacaktır.
Mamul tarifinin en önemli özelliklerinden bir tanesinin, ağızda dağılması olduğuna değinmiştik. Hamurun ağızda dağılmaması ve kıyır kıyır olması için bastırılarak yoğrulması gerekmektedir.
Çok tatlı sevmeyenler için, içerisinde kullanılan hurmanın şeker miktarı yeterli olacaktır.
Mamul tarifi kalori miktarını merak edenler varsa sizler için minik bir araştırma yaptığımızı söyleyebiliriz.
1 porsiyonunda yaklaşık olarak 600 kalori bulunduran mamul tarifi, diyet menüleri için maalesef ki uygun bir tarif değil!
Mamul tarifinin lezzetine doyamayıp, benzer tatlar da denemek isteyenler için 3 tane daha tarif önerisinde bulunmak istiyoruz.
Öncelikle geleneksel bir lezzet olan kömbe tarifi, ardından şekilli kurabiye tarifi ve son olarak da çatlak kurabiye tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.