Lazanya tarihte yapılmış en eski makarnalardan biridir. Kelimenin Yunanca ‘laganon’ kelimesinden türediği düşünülüyor. Yunanca’da mayalandırılmamış çok ince ekmeklere laganon deniliyor.
İlk lazanya tarifine ise, Orta Çağ’da erken 14. Yüzyılda kaydedilmiş. Mayalı bir hamur olarak yapılan lazanya, yine ince parçalar haline hazırlanıyor. Su veya tavuk suyunda haşlanıp, üzerine peynir bazen de tavuk yağı ilave edilerek ince şişlerle yeniliyor.
Nasıl Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı mantalar varsa, İtalya’da da aynı durum makarnalar da, dolayısıyla lazanya da geçerli.
Öncelikle güney İtalya’da yalnızca irmik ve su ile hazırlanan hamur, Kuzey İtalya’da buğday unu ile hazırlanır.
Napoli’de lazanya, köfte, haşlanmış yumurta, Ricotta peyniri, Mozarella peyniri ve Napolitan ragusu ile yapılıyor. Napolitan ragusu, ‘mirepoix’ sebzeler; yani küçük doğranmış soğan, pırasa, havuç, kereviz, kıyma ve domates sosun birlikte uzun süre kaynatılması ile yapılır.
Emilia Romagna bölgesinde ise; lazanya hamuru yeşil hazırlanır. Sade hazırlanan hamurun içine püre ıspanak eklenerek bu renk elde edilir. Yine ragu konulur, ayrıca Beşamel sos ve Parmesan peyniri ile birlikte hazırlanır.
Bologna’da yapıldığı gibi hamurun içine ıspanak püresi ekleyerek, yeşil bir hamur elde edebilirsiniz. Haşlanmış pancarı püre haline getirerek pembe bir hamur; haşlanmış balkabağını ekleyerek ise turuncu bir hamur yapabilirsiniz.
Bu püreleri eklerken, asıl hamurun un ve su hamuruna dikkat etmeniz gerekir. Fazla cıvık veya fazla katı olmaması için, pürelere göre hamurun kıvamını ayarlamaya dikkat edin.
Vejetaryen besleniyorsanız; kıymayı çıkartıp, lazanyaya yakışacak sebzelerle diyetinize uygun bir lazanya hazırlayabilirsiniz. Uygun olacak sebzelerden bazıları; patlıcan, kabak, mantar. Et kullanmadan lazanya yapmak isterseniz Knorr bolonez soslu lazanya tarifimize mutlaka göz atın!
Lazanya insanı mutlu eden yemekleri başında geliyor! Böylesine her açıdan doyurucu bir yemeğe neler eşlik edebilir derseniz; başlangıç olarak Brokoli Salatası ve tatlı olarak Tiramisu tariflerimiz tam size göre!
Tezgahımızda yer açalım ve mutfağınızın klasiklerinden biri olacak lazanya tarifimiz yapmaya başlayalım!
1 porsiyon Lazanya 135 kaloridir.
Lazanya hamurunu pişirirken, ön pişirme yaptığınızı unutmayın. Diğer malzemelerle birlikte pişeceği için; tam pişirdiğiniz lazanya hamuru, fazla pişmiş olarak fırından çıkacaktır.
Aynı kural beşamel sos için de geçerli; normalden daha sıvı bir sos hazırlayın. Fırında hem peynir ile birleşecek, hem de daha çok pişeceği için; daha çok kıvam alacaktır.
Limonlu bir yeşil salata ile servis edebilirsiniz.