Gaziantep’e gidenler bilir, veya Gaziantep’e yalnızca yemek içmek için giden kesin bilir, muhteşem bir mutfakları vardır! Güneydoğu Anadolu’da, kahvaltı çorba, hatta beyran çorbası gibi bol baharatlı çorba içmek gibi bir adet vardır. içinde hem kızı eti, hem pirinç, hem de bolca pul biber bulunan bu çorbayı içenin gözünün açılmamasına imkan yoktur.
Beyran çorbası, lezzetli olduğu kadar da faydalıdır. Öncelikle metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi rahat olur. Kuzu etli, pirinçli ve et suyuna yapılan bir çorba olduğu için, soğuk algınlıklarında ilaç gibi iyi gelir. Kuzu eti ile protein, pirinç ile ise kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı gerçekleşir.
Lezzetli yemeklerin en büyük sırlarından biri yağlı olmasıdır. Yağlı olmayıp lezzetli olan tek yemek sushi olabilir, sushide de balığın yağlı olması önemlidir mesela. Beyran çorbası da malzemeleri ile birlikte lezzetini yağlı olmasından da alır. diyetinizde yağa pek yer vermiyorsanız, daha hafif bir beyran çorbası için önerilerimiz; biber salçası oranını azaltmanız olacaktır.
Biber tuz ve yağ ile birlikte saklanıp, salça haline geldiği için, ne kadar az salça o kadar yağ. bir de, kuzunun yağsız bir yerinden çorbanızı yapabilirsiniz. Kuzu incik, genelde Beyran çorbası yapılırken gerdana göre çok daha az yağlıdır.
Beyran çorbası tarifimizi, daha hızlı bir şekilde hazırlamak için tarifimizde düdüklü tencere kullandık. Düdüklü tencereniz yok ya da tercih etmiyorsanız, beyran çorbası gibi mühürleme ve uzun pişirme gibi işlemleri kullandığınız yemeklerde, döküm demir veya bakır tencere kullanmanızı öneriyoruz.
Kış aylarında, en güzel giden yemek genelde çorbadır. Öğlen, akşam hatta bazen sabah bile içilir, insanın tüm gün içini ısıtır! Şimdi malzemelerimiz hazırsa, mutfağa geçelim ve Beyran Çorbası yapmaya başlayalım!
İçinizi ısıtan Beyran Çorbası’nın yanında ihtiyacınız olan tek şey sıcacık bir pide. Sizleri ev yapımı pide için Ramazan Pidesi tarifimize yönlendiriyoruz!
Beyran Çorbası yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; etin iyi pişmiş olmasıdır. İyi pişmiş derken, iyi pişmiş bonfile ile karıştırılmasın. Kuzu incik, gibi uzun sürede pişen etlerin pişip pişmediğini anlamanın en kolay yolu; eti kemiğin tutup hafifçe silkelemek. Etin kemikten hemen ayrılıyor ve dağılıyorsa, tam kıvamında pişmiştir.
Bir tavada tereyağı kızdırın ve pul biber ile edin. Birlikte en fazla 1 dakika pişsinler. Biberli yağı çorbanın üzerine ekleyerek servis edebilirsiniz.