Humus en tipik Orta Doğu yemeklerinde biridir. Arapça nohut anlamına gelen ‘hummus’ kelimesi bu yemeğe adını verir. İlk humus tarifine 13. Yüzyılda, Mısır’da bir yemek kitabında rastlanır, bu reçetede humus, soğuk nohut püresi, sirke, limon turşusu, baharatlar ve yağ ile hazırlanıyor, yani tahin veya sarımsak kullanılmıyor.
Günümüzde aşağı yukarı Orta Doğu’da her ülkede yapılan humus, nohut veya nohut unu, tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve kimyon ile yapılır. Humusun garnitürleri veya servis şekilleri ülkeden ülkeye değişir, doğranmış domates, salatalık, kişniş, maydanoz, karamelize soğan, katı yumurta, çam fıstığı bunlardan bazıları.
Humusun ana maddesi olan nohut, lifler, protein, B6 vitamini, magnezyum açısından çok zengindir. Ayrıca tahin, avokado, Hindistan cevizi yağı gibi yararlı yağlardandır ve antioksidandır.
Pastırmalı humus, çemenden ve baharatlı tereyağdan gelen aromalarla hem güzel bir aperatif, hem de maç akşamları için çıtır yufka veya kraker ile birlikte güzel bir dip olur.
Mutfağa geçelim ve klasiklerinizden biri olacak Pastırmalı Humus’u yapmaya başlayalım!
1 porsiyon Pastırmalı Humus 180 kaloridir.
Pastırmalı humusun, humusunu da sıcak servis etmek isterseniz, öncelikle humusu normalden daha cıvık tutun. Sonra 150-160 dereceye ısınmış bir fırında, ısıya dayanıklı bir kap veya toprak bir çömlek ile çok az pişirin. Fırında uzun tutarsanız, ısı ile birlikte nohutlar suyu daha çok tutar ve çok katı bir humusunuz olur.
Kızarmış ekmek veya çıtır yufkalar ile servis edebilirsiniz.