ARAMA YAP
30 dk
Orta
12 kişilik
23233

Zencefilden de turşu kurulur mu demeyin, kurulur. Hem de öyle lezzetli ve sağlıklı olur ki! Uzakdoğu mutfağına özgü zencefil turşusu, Türkiye’de de son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı.


Güçlü bir aroması ve oldukça baskın bir tadı olan, “gari” olarak da bilinen ince dilimlenmiş zencefil turşusu, tatlar arasında geçişi sağlamak için bir tür damak temizleyici olarak tercih edilen bir lezzet. Et, tavuk ve balık yemeklerine, salatalara çok yakışsa da özellikle de suşiler arasında geçiş sağlarken sıklıkla tüketiliyor.


Adeta bir sağlık deposu olan zencefil turşusu, doğal bir ağrı kesici olarak da kullanılabiliyor. Sindirim sisteminin dostu olan zencefil turşusu kanserin de düşmanı olarak karşımıza çıkıyor. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olduğuna inanılan zencefil turşusu güçlü aromasıyla damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Sizi, normal turşuların aksine haftalarca beklemesine gerek olmayan zencefil turşusunun tarifine alalım. Şimdiden afiyet olsun.


Zencefil Turşusu Kaç Kalori?


1 porsiyon Zencefil Turşusu yaklaşık 20 kaloridir.


Zencefil Turşusu Kurarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?


Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.


Zencefil Turşusu Faydaları


Taze zencefilde bulunan kimyasal bir bileşik olan gingerol, pankreas, rahim, meme ve yumurtalık kanserine karşı koruma sağlar. Kolon mukozasını koruyarak bağırsak kanserine karşı korur. İyi bir ağrı kesicidir. Midede görülen hazımsızlıklar da oldukça etkilidir. Zencefil turşusu tüketmek mide ve bağırsak gazlarını önlerken, sindirim sisteminde oluşan kötü kokuları da önler.


Zencefilli Lahana Turşusu


Her sulu yemeğin yanına yakışan lahana turşusu sofranızda yerini almak için hazır bekliyor. Kuru fasulye, nohut ve mercimek yemeklerinin, yani aslında her türlü bakliyatın yanında gözler ilk olarak onu arıyor. Sebebi ekşiliğinin proteinlerin ağırlığını kesmesi ve yemeklere fazladan bir doku vermesi de diyebiliriz. Lahana turşusunu kurarken farklı sebzelerden destek aldığınız zaman tadı çok daha lezzetli oluyor. Lahana Turşusu tarifimizde kullandığımız havuç, etli kırmızı biber ve maydanoz dalları yerine soyulmuş rendelenmiş zencefili ilave ederek hazırlayabilirsiniz.


Fasulye Turşusu Tarifi


Turşu genelde lahana, fasulye, biber gibi ayrı ayrı malzemelerden yapılsa da herkesin en gözdesi fasulye turşusu olmuştu. Sindirim sistemi problemlerine, karaciğer sorunlarına, diyabet gibi rahatsızlıklarda fayda sunan ve güçlü bir antioksidan olan fasulye turşusu yapımı da oldukça kolay. Fasulye Turşusu yapılışı için püf noktaları tarifimizde…


Yağlı Kırmızı Biber Turşusu Tarifi


Salata, meze ya da kahvaltılık olarak sofranızı renklendirecek kırmızı biber turşusu közlenmiş veya haşlanmış olarak hazırlanabiliyor. Bir probiyotik kaynağına dönüşen Yağlı Kırmızı Biber Turşusu yapımı için püf noktalarını yazımızda görebilirsiniz.

Pişirmeye Başla

Kolay Zencefil Turşusu (Gari) Tarifi

: Sağlık Deposu Kavanoza Girdi
Emre Ulu;

Malzemeler

- 12 kişi +
taze zencefil
500 gram (g)
tuz
1 yemek kaşığı
elma sirkesi
1 su bardağı
şeker
3 yemek kaşığı
limon, suyu
1 adet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Zencefil turşusu yapımında püf noktalardan biri, kabuğunu soyduğunuz zencefilleri limonlu suda bekletmekten geçiyor. Tuz ile ovduğunuz zencefilleri oda sıcaklığında bir süre bekletmelisiniz. Eğer zencefil turşusunu ilk defa yapıyorsanız küçük bir kavanoz kullanmanızı öneriyoruz. Biz tarifimizde elma sirkesi kullansak da orijinal tarifindeki gibi pirinç sirkesi ile de hazırlayabilirsiniz.

Servis Önerisi

Kolay Zencefil Turşusu (Gari) Tarifi Servis Önerisi:

Zencefil kökü turşusunu ana yemeklerinizin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz. Soslu yapılan tavuk yemekleri arasında en sevilenlerden biri olarak kabul edilen Soya Soslu Tavuk yemeğinin yanında iyi bir eşlikçi olacaktır.