Hem probiyotik kaynağı hem de bakliyatların yanına eşlik eden vazgeçilmez lezzetin ta kendisi: Lahana Turşusu. Fazla vaktinizi almayacak bu pratik turşu tarifi sizin için 10 günde hazır hale geliyor.
Her sulu yemeğin yanına yakışan lahana turşusu sofranızda yerini almak için hazır bekliyor. Kuru fasulye, nohut ve mercimek yemeklerinin, yani aslında her türlü bakliyatın yanında gözler ilk olarak onu arıyor. Sebebi ekşiliğinin proteinlerin ağırlığını kesmesi ve yemeklere fazladan bir doku vermesi de diyebiliriz.
Turşu kurmak her yörede farklı yöntemlerle ilerlese de sonuç aynı kapıya çıkıyor. Ama yine de kimisi sadece sirke, kimisi tuz ve su, kimiyse limon ve/veya tuzu koyarak turşu hazırlamayı tercih ediyor. Bizim tercihimizse baharatlarla turşunun aromasını artırmak yönünde. Lahana turşusunu kurarken farklı sebzelerden destek aldığınız zamansa tadı çok daha lezzetli oluyor. Turşu kurmak için birkaç ay beklemek istemiyorsanız, sizi yaz turşusu tarifimize doğru alalım!
Bir porsiyon Lahana Turşusu (90 gram), yaklaşık 15 kaloridir. Evde kendi yapacağınız doğal turşular, probiyotik içerdiği için besin kontrolüyle tüketmeniz bağırsak sağlığınız için oldukça faydalıdır.
Lahana turşusu kavurması, daha çok Karadeniz bölgesinde yapılan bir yemek. Karadenizliler fasulye turşusu kavurmasını daha sık tercih etseler de lahana kavurması da bölgenin sevilen tatlarından. Yapılışı da oldukça basit: Doğranmış soğanlar salça ile kavrulur ve üzerine suyunu süzdüğümüz lahana turşusu eklenir. Üzerine yarım çay bardağı su ekleyerek yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Fazla vaktinizi almayacak bu pratik turşu tarifi sizin için 10 günde hazır hale geliyor.
Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz
Kıtır kıtır olması için limondan ziyade üzüm sirkeli ya da elma sirkeli beyaz lahana turşusu yapılır.
Sirkesiz lahana turşusu elbette yapılır. Burada lahanalar sirke yerine tuz ile fermente olacaktır. Avrupa mutfağının ana tatlarından, Avusturya ve Alman mutfağı için de vazgeçilmezlerden olan Alman turşusu sauerkraut, sirkesiz hazırlanan bir lahana turşusudur. Yapılışında fermantasyonu hızlandırıcı sirke, limon gibi bir madde olmadığından havayla teması sayesinde faydalı bakteriler oluşuyor.
Sıcak su ile beyaz lahana turşusu kurmak isterseniz, kaynayıp soğuyan değil, kaynar su kullanmanız gerekiyor. Sirkeyle birleşen kaynar su ılıklaşıyor ve kavanozu ters çevirip birkaç saat beklettiğimizde kavanozlar daha iyi vakumlanıyor. Lahanalar da çıtır çıtır oluyor.
Güçlü bir antioksidan olan beyaz lahana iltihap önleyici, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özelliklere sahiptir. İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. İyi bir lif kaynağı olan lahana, sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Alkali bir sebze olan lahana B6 vitamini ve folat açısından zengindir. Bitki sterolleri denen kolesterol düşürücü özelliğiyle kötü kolesterolü önler.
Her sulu yemeğin yanına, burgerlere, sandviçlere çok yakışan kırmızı lahana turşusu lokanta usulü hazırlanarak dışarıda yediklerinizi unutturacak lezzete dönüşebiliyor. Kırmızı lahana turşusunun yapımı için tüm püf noktaları Kırmızı Lahana Turşusu tarifimizde…
Turşu genelde lahana, acur, salatalık, biber gibi ayrı ayrı malzemelerden yapılsa da hepsinin bir arada olduğu hem leziz hem de renkli karışık kavanozlar da pek çok yemekle nefis eşlikçiler oluyor. Karışık kışlık turşu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde…
Bazı yörelerde hıta, bazı yerlerde yılan kavunu olarak biliniyor. Kendisi bir hıyar çeşidi olarak anılsa da gerçekte bir kavun varyetesi. Özellikle Mardin ve Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla yetişen acuru turşu kavanozlarına koymak kimin aklına geldi bilmiyoruz ama damaklarımızı neşelendiren bu kütür kütür lezzet için ne kadar teşekkür etsek azdır! Turşu herkesin favori yancısı olmasa da acur bu fikri tam tersine çevirmeye kararlı. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Sizi, kışa hazırlığın habercisi olan enfes acur turşusu tarifimize alalım.
Zencefilden de turşu kurulur mu demeyin, kurulur. Hem de öyle lezzetli ve sağlıklı olur ki! Uzakdoğu mutfağına özgü zencefil turşusu, Türkiye’de de son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Güçlü bir aroması ve oldukça baskın bir tadı olan, “gari” olarak da bilinen ince dilimlenmiş zencefil turşusu, tatlar arasında geçişi sağlamak için bir tür damak temizleyici olarak tercih edilen bir lezzet. Normal turşuların aksine haftalarca beklemesine gerek olmayan zencefil turşusunun tarifi için yazımıza göz atın.
Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın.
Farklı anlamlarda kullanılsa da olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım.
Lahanaların erimemesi ve kıtır kıtır olması için lahanaların ezik ve çürük olmaması gerekiyor. Sirke ve tuz lahanayı eritip yumuşamasına neden olabilir. Kavanozunuzun içerisine 7 – 8 adet nohut koymak mayalandırmayı hızlandıracaktır. Yaklaşık 1 hafta bekleyen kavanozunu açıp tuz oranına göre tuz ilave edebilir ya da dilediğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Damak zevkinize göre kişniş tohumu, rezene tohumu, hardal tohumu, kuru baharatlar ve hatta bir miktar esmer şeker ekleyerek turşunuza farklı aromalar katabilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır nar gibi kızarmış, içi yumuşacık ve parmak yediren tenekedeki tavuğun yanında servis edebilirsiniz.