Öylesine lezzetli, öylesine pratik ve de öylesine şık bir salata ile geldik ki! Yiyenlerin tekrar tekrar yemek isteyeceği, yemeyenlerin ise bir an önce denemek isteyeceği Amasra salatası tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Yemeklerin yanında özellikle de davet sofralarında salata olmazsa olmaz. Ağır yemeklerin yanına hafiflik katan salata, kimi zaman da oldukça doyurucu olabiliyor.
Salata denince çoğumuzun aklına diyet geliyor ama salatanın sadece diyet menülerine özgü olduğunu söylersek büyük haksızlık etmiş oluruz.
Amasra salatası içindekiler ve lezzetiyle bildiğiniz tüm salata tariflerini unutturacak. Hatta unutturmakla yetinmeyip onu salataların kraliçesi olarak ilan etmenizi sağlayacak. Salatamızın reçetesini uzun uzadıya anlatmadan önce ‘’Amasra salatası nedir?’’ ve ‘’Amasra salatası hikayesi nedir?’’ hızlıca öğrenelim mi?
Adını Amasra’dan alan Amasra salatası, yeşil doğasıyla ünlü bu güzel ilçeyle tamamen bütünleşmiş ve sofraların olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Amasra salatası özelliği onu birçok salatadan ayırmaktadır. Amasra salatası birçok mevsim sebzesi ve lezzetli turşularla hazırlanmaktadır. Bu açıdan da dış görünüşüyle buradayım diyen bir salata!
Bu güzel salatasının çok eskilere dayanan bir hikayesi olmasa da Amasra’da bulunan balık restoranlarının olmazsa olmazıdır. Akşam yemeğinde sofranızda size eşlik edecek tarifimizin yapılışına geçmeye ne dersiniz?
Amasra salatası için marulu kalın şeritler halinde doğrayıp büyük bir kâsenin içerisine alıyoruz. Üzerine roka ve maydanozu ince kıyıp, ilave ediyoruz. Ardından üzerine kırmızı soğanı, küp doğranmış turşuları, rendelenmiş havucu ve kırmızı lahana turşusunu ekliyoruz.
Salatamızın en eğlenceli aşamasına geldik şimdi de! Soyulmuş havucun uç kısmından 5 küçük parça kesip, kalanını ikiye bölüp, şeritli rende kesici ile ince şeritlere kesiyoruz.
Pancar turşusunu küçük elma dilimlere doğrayıp, turpların kabuklarını soyup, dikine parmak genişliğinde çizikler atıyoruz, sonra bıçakla aralarını kesip alıyoruz.
Enine dilimleyip, çiçek şekli verdiğimiz turpları salatanın üzerine ekliyor ve ortalarına küçük havuç parçalarını yerleştiriyoruz.
Salatayı salatalık, havuç, pancar ve kokteyl domatesler ile süsleyip zeytinyağı, su ve salata sosunu iyice karıştırıp, üzerine ekleyip lezzetlendiriyoruz.
Tarifimizin yanına yakışan servis önerilerine geçeceğiz ama gelin öncesinde Amasra salatası kaç çeşit olabilir hemen öğrenelim!
Amasra salatası ortalama 30 çeşit malzeme ile hazırlanmaktadır o yüzden oldukça fazla çeşide sahip diyebiliriz. :)
Gelelim servis önerilerine! Salatamızın yanında en çok tercih edilen yiyecek balık oluyor. Balığınızı damak zevkinize göre hazırlayıp salatamız eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz.
Ayrıca et ve tavuk yemeklerine de bu salata çok yakışacaktır.
Amasra salatası tarifini hazırlarken farklı uçlara sahip kesme aparatları kullanabilirsiniz.
Amasra salatasının bol malzemeli olması gözünüzü korkutmasın asla. Tüm malzemeler oldukça düşük kalorili. Öyle ki bu salatanın bir porsiyonunda yalnızca 128 kalori bulunmaktadır.
Şimdi de sıra geldi Amasra salatası tarifini sevenlere 3 tane birbirinden lezzetli salata tarifi sunmaya.
İlk olarak sofralarımızdan eksik etmediğimiz kaşık salata tarifi, ardından enfes sosuyla ceviz soslu Akdeniz salatası ve son olarak da kuru börülce salatası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.