Kuşkonmaz, Mısır, Antik Yunan ve Roma gibi medeniyetlerde tıbbi amaçlı kullanılır ve çok değerli bir bitki olarak kabul edilirmiş. 15. Yüzyılda Fransa’da manastırlarda yetiştirilmeye başlanmış, İngiltere ve Avrupa’nın kalanında ilerleyen zamanlarda yetiştirilmiş. XV. Louis’nin metresi olan Madam Pompadour’un davetlerinde ‘points d’amour’ yani aşk tepeleri olarak servis edilirlermiş.
Kuşkonmazın %93’ü sudan oluşur. Kalorisi ve sodyum oranı düşüktür. B6 vitamini, kalsiyum, magnezyum ve lifler açısından zengindir.
Kuşkonmaz genelde başlangıç veya garnitür olarak servis edilir. Uzak Doğu mutfağında, ülkeye gören değişen soslarla beraber, wok tavada pişirilir, tavuk, dana veya domuz eti yanında servis edilir. Diğer mutfaklarda ise, kök yani odunsu kısmı kesilir, haşlanarak, sotelenerek veya ızgarada pişirilerek servis edilir. Son senelerde çorba ve yahnilerde de yerini almaya başladı.
Bu arada iki renk kuşkonmaz olduğunu söylemeden geçmeyelim. Genelde marketlerde ve restoranlarda yeşil kuşkonmaz görülür. Bir de beyaz kuşkonmaz vardır, sadece çok kısıtlı bir zaman çıkar ve yeşil kuşkonmaza göre daha değerli, dolayısıyla daha pahalıdır. Beyaz kuşkonmaz, yeşil kuşkonmazın uzayan sapının toprak ile örtülmesi ve bu şekilde fotosentez ile renk almayıp, beyaz kalması ile elde edilir.
Bir de pazarlarda bulabileceğiniz, tilkişen denilen yabani kuşkonmazlar vardır. bunlardan görürseniz kaçırmayın derim. Çok ince oldukları için, çok kısa süre pişirme ile çok lezzetli olurlar. Hem garnitür, hem de salatalara koyarak servis edebilirsiniz.
Izgara Kuşkonmazı ara sıcak olarak servis edebilir veya bir ana yemeğin garnitürü yapabilirsiniz. garnitür olarak servis edecekseniz; sizleri Izgara Uskumru tarifimize yönlendiriyoruz!
1 porsiyon Izgara Kuşkonmaz 95 kaloridir.
Kuşkonmazı pişirmek kadar pişirmeye hazırlamak da önemlidir. Kuşkonmazın üzerinde dikene benzer, yumuşak parçalar vardır. küçük bir bıçakla, bütün kuşkonmazdaki bu parçaları alıp veya ucundan sonraki kısmı soyacak ile çok derin olmayacak şekilde soyarak hazırlayabilirsiniz. Her iki yöntemde de, gri beyaz renkte olan, en dibinde kalan sert kısmı kesip atmalısınız.
Başlangıç olarak servis edebilirsiniz. Izgara tavuk, dana veya tavuk schnitzel’in garnitürü olarak da servis edebilirsiniz.