ARAMA YAP
30 dk
Kolay
12 kişilik
35484

Turşu, dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden biridir. Geçmişi soğutmanın keşfinden öncesine dayanıyor. Gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı biliniyor.


Gıdaları mevsimi dışında da tüketmemizi sağlayan turşu, önemli probiyotik kaynaklarından biri olan fermente bir besin. Fermente ürünler ise içerdikleri probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor.


Sindirim sistemi problemlerine, karaciğer sorunlarına, diyabet gibi rahatsızlıklara fayda sunan ve güçlü bir antioksidan olan fasulye turşusu yapımı da oldukça kolay. Fasulye Turşusu yapılışı nasıl olur, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde…


Fasulye Turşusu Kaç Kalori?


1 porsiyon Fasulye Turşusu yaklaşık 35 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz.


Fasulye Turşusu Faydaları


Fasulye turşusu kalp hastalıkları ve kanser gibi ciddi sorunların tehlikesini artıran kiloyu kontrol altında tutmanıza yardım eder. Yemeklerin yanında tüketildiğinde ise folat, demir, kalsiyum ve A vitamini gibi önemli besinlerin vücut tarafından işlenmesine yardımcı olur. Fasulye turşusu K vitamini açısından zengindir. Diyet lifleri açısından zengin olan Fasulye turşusu, potasyum, silis, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin vücuda takviyesine yardımcı olur.


Fasulye Turşusu Hangi Fasulyeden Yapılır?


Fasulye turşusu taze yeşil fasulye ile hazırlanır. Geniş ancak küçük boylu taze yeşil fasulyeler daha çok tercih edilir.


Fasulye Turşusu Ne Kadar Zamanda Olur?


Kavanozlara fasulye ve sarımsakları dizip turşu suyunu ilave ettikten sonra sıkıca ağzını kapatın ve oda sıcaklığında 2 hafta dinlendirin.


Fasulye Turşusuna Elma Sirkesi Konur Mu?


Fasulye turşusuna yarım su bardağı elma sirkesi ilave etmeniz, üzerinde beyaz kalın bir tabakanın oluşmasını geciktirecektir.


Fasulye Turşusu Kızartması


Karadeniz sofralarının, özellikle de Giresun, Ordu, Samsun’un olmazsa olmaz yemeklerinden biri de fasulye turşusu kızartmasıdır. Yapımı çok kolay ve lezzetli bir tariftir. Fasulye turşunuzu küçük parçalar halinde doğrayın. Çırptığınız yumurtaya turşu ve mısır unu ilave edip karıştırın. Kızdırdığınız yağlı tavaya dökün ve tıpkı omlet gibi çevirerek arkalı önlü kızartın.


Fasulye Turşusu Kavurması


Karadeniz mutfağının favori yemeklerinden olan fasulye turşusu kavurması, her sofraya yakışan bir lezzet. Hazırlaması da çok kolay. Tereyağında çok hafif karamelize olan soğanların üzerine minik doğranmış fasulye turşuları tuz ve baharat eklenip kavrularak pişiriliyor.


Kolay Zencefil Turşusu (Gari) Tarifi, Nasıl Yapılır?


Zencefilden de turşu kurulur mu demeyin, kurulur. Hem de öyle lezzetli ve sağlıklı olur ki! Uzakdoğu mutfağına özgü zencefil turşusu, Türkiye’de de son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Güçlü bir aroması ve oldukça baskın bir tadı olan, “gari” olarak da bilinen ince dilimlenmiş zencefil turşusu, tatlar arasında geçişi sağlamak için bir tür damak temizleyici olarak tercih edilen bir lezzet. Normal turşuların aksine haftalarca beklemesine gerek olmayan zencefil turşusunun tarifi için yazımıza göz atın.


Domates Turşusu (Kırmızı Domates) Tarifi, Nasıl Yapılır?


Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın.

Pişirmeye Başla

Fasulye Turşusu Tarifi

;

Malzemeler

- 12 kişi +
fasulye, küçük boy, yıkanmış
1 kilo (kg)
kaya tuzu
1 yemek kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
limon tuzu
1 tatlı kaşığı
elma sirkesi
yarım su bardağı
sarımsak
16 diş
su
6 su bardağı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

1 hafta bekleyen kavanozunu açıp tuz oranına göre tuz ilave edebilirsiniz. Öncelikle fasulyenin baş kısımlarındaki fazlalıkları temizleyin. Fasulyeleri tüm şekilde koymanız daha verimli sonuç verecektir. Eğer fasulyeleri dilimlemek isterseniz 2 veya 3 parça olacak şekilde kesebilirsiniz. Turşunun sert kalması için hava almaması gerekmektedir. Bunun için turşunun ağzına önce poşet kapatıp sonra kapağıyla sıkıca kapatmalı serin yerde muhafaza edin.

Servis Önerisi

Fasulye Turşusu Tarifi Servis Önerisi:

Sofranızı mutlulukla buluşturma garantili çok pratik bir fırın yemeği olan Mangal Lezzeti ile güzel bir ikili olacaktır.