Yazın kış meyvelerinin, kışın yaz meyvelerinin hasretini çekiyorsanız onları her mevsim tüketmenin en lezzetli hali olan reçellere başvurabilirsiniz. Reçel yapımı her ne kadar korkutucu dursa da, aslında kahvaltıların vazgeçilmez bu lezzetleri yapmak çok kolay. Sadece birkaç ufak püf nokta ile harika reçeller yapmanız mümkün. İlk adım kavanozları sterilize etmek. Reçellerinizin uzun ömürlü olması için bakterilerden uzakta saklanması gerekir. Bu nedenle, saklayacağınız kavanozları ve kapaklarını kaynatmalısınız. Kavanozları kaynattıktan sonra temiz bir bez ile kurulamalısınız. İkinci adım ise meyvelerinizin tazeliği. Reçelin lezzetini veren meyvelerin tazelerine ulaşabiliyorsanız onları tercih edin. Dalından yeni toplanmış meyvelerle yapılmış reçellerin lezzeti hepsinden farklı oluyor. Reçel yapmak için gerekli olan birkaç malzemeyse sadece meyve, şeker ve limon suyu. Bu malzemelerin oranını iyi ayarlamak reçelin lezzeti için de çok önemli. Şeker oranıysa kullanılan meyveye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin; tatlı meyve kullanıyorsanız şeker miktarı ile meyve miktarınız eşit olmalı. Daha az tatlı meyvelerde meyve miktarının 1,5 katı kadar şeker eklemeniz gerekebilir. Eğer ekşi meyve kullanıyorsanız, şeker miktarınız meyve miktarının 2 katı kadar olmalı. Şeker oranını belirledikten sonra meyvelerle şekeri harmanlayıp, pişirmeden önce bir süre tencerede bırakın. Bunun için 6-12 saat arası beklemeniz tavsiye edilir. Meyveleriniz şişip suyunu bırakınca, orta ateşte reçelinizi kaynatmaya başlayın. Bu işlemde en önemli püf noktalarından biri üzerinde yavaş yavaş oluşmaya başlayan köpükleri temizlemeniz. Bu köpükler uzun vadede reçelinizin şekerlenmesine ve berraklığını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle berrak, lezzetli ve uzun ömürlü bir reçel için köpükleri temizlemeniz çok önemli. Bir diğer püf noktası ise; reçeliniz kaynarken içerisine yarım limonun suyunu ya da 1-2 adet limon tuzu eklemek, bu adım reçelinizin şekerlenmesini engelleyerek ömrünü uzatmasını sağlıyor.
Eğer reçelinize değişik aromalar eklemek isterseniz baharatlardan yararlanabilirsiniz. Kullandığınız meyvelerle uyumlu olacak baharatları kaynama sırasında reçelinize ekleyebilirsiniz. Reçelinizin lezzetini arttıracak bir diğer unsur da güneşte bekletmek. Kaynadıktan sonra kıvamını tam almamış reçelinizin üzerini temiz bir tülbentle kapatıp yaklaşık 1 hafta kadar güneşte bekletmeniz de mümkün. Doğal yolla yoğunlaşan reçelin tadı daha farklı oluyor. Sonrasında kaynatıp hazırladığınız kavanozlara reçelinizi doldurup kapaklarını hava almayacak şekilde sıkıca kapatmanız gerekiyor. Hazırladığınız reçelleri ışık görmeyen serin bir ortamda bir mevsim kadar saklayabilirsiniz.
Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi
Reçel denilince aklımıza elbette hemen şekerli ve tatlı bir lezzet akla geliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan reçel, maalesef şeker hastalarının veya kilosuna dikkat edenlerin ilk vazgeçtikleri besinlerden biri oluyor. Elbette bunun leziz bir çözümü var: Şekersiz reçel. Çilek ve chia tohumuyla çok kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında şekersiz çilek reçeli yapımı için püf noktalarını tarifimizde bulabilirsiniz.https://www.yemektekeyifvar.com/recel-tarifleri/sekersiz-cilek-receli-tarifi