Kalorisi oldukça düşük, A ve C vitamini bakımından zengin, detoks etkili kabak; hazırlaması kolay ve ekonomik sebzelerin başında geliyor. Evinizde her zaman bulunan malzemeler ile kısa sürede hazırlayabileceğiniz zeytinyağlı kabak yemeği, hafifliği ve lezzetiyle gönlünüzü kazanacak.
Zeytinyağlı tariflerin neredeyse tamamında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Soğanları zeytinyağında kavurarak başlayan pişirme sürecinde önce sebzeler eklenir ve soğanla beraber iyice kavrulur. Soğanın karamelize lezzetiyle iyice lezzetlenen sebzeleri pişirmenin en önemli püf noktalarından biri, ekleyeceğiniz su oranıdır. Bazı sebzeler çok fazla su salarken, bazıları az da olsa ekstra su ilavesi ister. Örneğin, kabak çok fazla su saldığı için ekstra su eklemenize gerek kalmayacaktır. Zeytinyağlı tarifleri pişirirken suyu azar azar ve yemek çektikçe eklemek, kıvamını kontrol etmenizi sağlayacaktır.
● Zeytinyağlı yemeklerde ana sebzenin yanında destekleyecek farklı sebzeler de kullanmak yemeğin lezzetini artıracaktır. Örneğin, kereviz, kabak, enginar gibi yemeklere havuç çok yakışır. Havuç şeker oranı yüksek bir sebze olduğu için zeytinyağlı tariflerin ihtiyacı olan şeker aromasını da verecektir.
● Neredeyse tüm zeytinyağlı tariflere sarımsak çok yakışır. Sebzeleri kavururken ekleyeceğiniz birkaç diş sarımsak, yemeği çok daha lezzetli bir hale getirir.
● Zeytinyağlı yemeklerin olmazsa olmazı ise limondur. Limon suyu ve limon kabuğu ekleyerek, hafif ekşilik ve ferahlık verebilirsiniz.
● Limon suyu eklediğiniz tariflerde bir çay kaşığı kadar toz şeker ekleyip yemeğinizin asit oranını dengeleyebilirsiniz.
● Zeytinyağlı tariflerinizin tamamında, yemeği ocaktan aldıktan sonra üzerine soğuk sıkım zeytinyağı gezdirerek zeytinyağı kokusunu ve lezzetini öne çıkarabilirsiniz.
Bu tarife pirinç veya bulgur ekleyerek Kabak Kalye gibi başka bir tarif de deneyebilirsiniz.
Zeytinyağlı kabak yemeğinin bir porsiyonunda yaklaşık 143 kalori bulunur. Bol sebze içerdiğinden mineral, vitamin ve posa yönünden çok zengindir.
Tarife geçmeden kabağı değerlendirebileceğiniz birkaç tarif yazıp sizi mutfağa uğurluyoruz. Buyurunuz: İçi Dolu Kabak, Vejetaryen Kabak Lazanya, Fırında Kabak Mücver ve Kabaklı Pilav.
Kabakları pişirirken su eklemeden önce kendi sularını salmasını bekleyin. Kabakları soyduktan ve kestikten sonra limonlu ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. Bu işlem kabaklarının kararmasını engelleyecektir. Eğer kabak patlıcan yemeği yapmak isterseniz, önce kabakları ekleyin bir iki tur çevirin. Ardından patlıcanları ekleyip pişirmeye devam edin.
Üzerine ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve nane gibi taze yeşillikler serperek servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı kabak tarifinin yanına kuru cacık, bulgur pilavı veya otlu pirinç pilavı çok yakışır.