‘’Kış aylarında öyle bir çorba tercih etmeliyim ki hem içimi ısıtsın, hem karnımı doyursun, hem de vücuduma birçok faydası bulunsun!’’ dediğinizi duyar gibiyiz. İşte tam da bu noktada yardımınıza koşuyoruz.
Kış aylarında genellikle mercimek çorbası, tavuk suyu çorbası, sebze çorbası ve kara lahana çorbası tüketimini artıyoruz. Bu defa saydığımız bu klasik çorbalardan sıkıldıysanız harika bir önerimiz var.
Bugün sizlerle birlikte mutfağa geçip orijinal borş çorbası tarifini hazırlıyor olacağız. Borş çorbası tarifine geçmeden önce ‘’Borş çorbası nedir?’’ ve ‘’Borsch çorbası hangi ülkeye aittir?’’ gibi soruları yanıtlayalım.
Borş çorbası Rus mutfağına özgü, et suyu ve kemik suyu ile hazırlanan, içerisinde pancar ve farklı sebzeler de bulunduran şifalı mı şifalı bir çorba. Tatlı ekşi bir lezzete sahip olan bu çorba, rengini kırmızı pancardan almaktadır.
Borş çorbası en çok Polonya, Litvanya, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerde hazırlanmaktadır ve her ülkenin kendine özgü hazırlama şekli bulunmaktadır.
Gelin şimdi de borsch çorbası içindekiler nelerdir ve yapımı nasıl olur hemencecik öğrenelim.
Borş çorbası için öncelikle patates, pancar ve havuçları derin bir fırın tepsisine diziyoruz. Malzemelerimizin üzerine zeytinyağı gezdirip karıştırıyoruz ve üzerini folyo ile kapatıp fırınlıyoruz.
Bu esnada zeytinyağını derin bir tencerede ısıtıp içerisine soğanları ilave ediyoruz. Orta ateşte soğanları kavurduktan sonra içerisine lahanaları ekleyip karıştırıyoruz.
Fırından çıkan sebzelerimizi lahanaların üzerine ekliyoruz ve orta ateşte soteliyoruz. Malzemelerimiz istediğimiz şekilde sotelendikten sonra su ile bulyonu karıştırıp tencereye ilave ediyoruz. Kapağı kapalı olacak şekilde kısık ateşte 15 dakika pişirdikten sonra blender ile iyice çekiyoruz.
Servis ederken üzerine krema ve dereotu ekleyip servis ediyoruz.
Sıra geldi çorbamızın yanında servis önerilerini paylaşmaya. Akşam yemeğinde sofranızı renklendiren borş çorbasından sonra ana yemek olarak sebzeli bulgur pilavı ve tavuklu mantarlı sote, salata olarak da mevsim salata öneriyoruz.
İçecek olarak da bol köpüklü ayran ile taçlandırabilirsiniz.
Borş çorbasını hazırlamadan önce sizinle bir püf noktasını paylaşmak istiyoruz. Çorbamızın malzemelerini fırında iyice pişirdikten sonra tencereye eklemelisiniz. Böylelikle daha lezzetli olacaktır.
Çorbamızın çok faydalı olduğunu ve içerisindeki malzemelerin besin değeri açısından oldukça zengin olduğuna değinmiştik. Gelin şimdi de borş çorbası kalori miktarını öğrenelim!
Borş çorbası bir porsiyonunda yaklaşık olarak 100 kaloriye denk gelmektedir. Diyet menülerinizde ve günün her öğününde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. :)
Borş çorbası tarifini denedikten sonra farklı çorba tariflerine göz atmak isteyenler için birbirinden pratik, birbirinden lezzetli ve birbirinden sağlıklı tarif önerilerimiz mevcut. :)
Öncelikle Konya yöresine ait tarhun çorbası, ardından da çoban çorbası olarak bilinen lebeniye çorbası ve son olarak da Gaziantep yöresine ait alaca çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.