Yoğurt, bildik bileli başımızın tacı zira başka hiçbir besine benzemez, tek! Onu benzersiz kılan, besin değeri kadar öğünlerimizdeki yeri. Yoğurt, yemek yapımında en çok kullanılan malzemelerden biri olduğu gibi, yemeklerle ya da tek başına ve günün her saatinde yenebilmesiyle eşsiz. Yoğurdun her yere ve her saate uyabilen esnekliği, zamanla gelişen damak alışkanlıklarına bağlı olarak zenginleşmiş; kah süzülerek, kah su katılarak zenginleştirilmiş.
Daha uzun saklanabilmesi için yoğurt bez torbalarda süzülmüş, bu yöntemin sonunda ortaya kese yoğurdu ya da süzme yoğurt olarak bildiğimiz doku çıkmış. Bu yöntem muhtemelen göçebelikle ilgili, yoğurdun daha uzun dayanması için… Şimdi, her kim ki yoğun yoğurt tadı ve kıvamı isterse, süzme yoğurdu tercih eder.
Gün gelmiş yoğurt sulandırılmış, ortaya ayran çıkmış; şölen yemeklerinden en mütevazı sofralara kadar sayısız yemeğin yanına yakışmış, sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olmuş. Geleneksel yöntemle yapılan tereyağının yayıkta kalan, içilebilir sulu kısmına da ayran denmiş, yayıkta yapılan ayrandan kaynatılarak süt kesiği, yani çökelek elde edilmiş. Zincir böyle devam etmiş, bu defa çökelek tuzlanarak çömleklere basılmış peynir olarak tüketilmiş. Tuzlanmadan saklanan çökelek sebzelerle karıştırılıp börek içi olarak kullanılmış. Yoğurtla ilgili bütün buluşlar inanılmaz, hepsi besleyici, çoğu problem çözücü ve her biri bir mutfak formülünün yaratıcı malzemesi.
Öte yandan yoğurdun pişirilerek tüketildiği bir yeme alışkanlığımız var. Bunlar arasında en yaygın olarak bilinen, en çok sevilen ve en çok tercih edilenler yoğurtlu çorbalar. Örneğin, farklı yörelerde, farklı isimler alan erişteli yoğurt çorbası tarifi bunlar arasında başı çekenlerden biri. Muhtemelen çorbayı daha besleyici hale getirmek için bakliyat takviyesiyle ortaya çıkan mercimekli erişteli yoğurt çorbası da var. Genellikle bu çorbaların bağlayıcısı olan yumurta ve undan birini tercih edenler olduğu için farklı pişirme yöntemleri de var tabii. Erişteli yoğurt çorbası tarifi yumurtasız hazırlandığında özellikle alerjik bünyelere çözüm olabiliyor. Erişteli yoğurt çorbası nasıl yapılır diyenler bir de bizim tarifimize bir göz atın, bakalım zevkinize göre mi? Belki hemen yaparsınız…
Çorbamız için derin bir tencereye su, Knorr Zerdeçallı Mercimekli Yoğurt Çorbası karışımı ve erişteleri ekleyip kaynayana dek orta ateşte karıştırıyoruz. Çorbamız kaynadıktan sonra altını kısıp, kapağı kapalı olacak şekilde 5 dakika daha pişiriyoruz.
Sonrasında küçük bir kapta yumurta sarısı ile yoğurdu karıştırıp, içine çorbadan ısınana dek birer kepçe ekleyip karıştırıyoruz.
Isınan karışımı tencereye ekleyip karıştırıyoruz ve ocaktan alıp servis ediyoruz.
Sakatat, kimleri için etin en lezzetli yeri kimileri için ise asla yemem dediği bir tat. İçerdiği zengin protein ve mineraller sayesinde kırmızı etin yerini tutabilen tavuk ciğeri, sakatat tüketme konusunda mesafeli kişilerin dahi sevebildiği bir yiyecek. Kırmızı eti kullanabildiğimiz tüm yemeklerde sade, baharatlı ya da sebzeli olarak kullanabileceğimiz tavuk ciğerini sote, kavurma, haşlama, kızartma gibi pek çok teknikle kolaylıkla hazırlamak mümkün. Knorr Tavuk Çeşnisi ile hazırladığımız Tavuk Ciğeri tarifi, çorbanızdan sonra öğününüzü lezzetle tamamlayacak.
Çorbanızın koyu olması durumunda içerisine sıcak su koyup 1-2 dakika ocakta kaynatabilirsiniz. İstediğiniz kıvama gelecektir. Yoğurtlu ve yumurtalı karışımı mikser ile çırpın ve tencereye yavaş yavaş ekleyin. Böylece çorbanız kesilmez.
Erişteli yoğurt çorbası kalori miktarına değinelim biraz da. Erişteli yoğurt çorbasının bir porsiyonu ortalama olarak 80 kalori içermektedir. Oldukça besleyici ve fit olan bu çorbamızı günün her öğününde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Erişteli yoğurt çorbası tarifini sevenlere 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz var. İlk olarak klasik ve en çok hazırlanan yayla çorbası tarifini, ardından pirinçli yoğurt çorbası tarifini ve son olarak da Knorr zerdeçallı tahıllı yoğurt çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.