Erik, çilek, şeftali, domates, barbunya ve benzerleri, en sevdiğim mevsim olan yazı daha da güzelleştiren bazı meyveler ve sebzeler, bu listenin en başlarına bir de kabak çiçeğini eklemeden edemeyeceğim.
Peki kabak çiçeği dolması nerenin? Aslında Ege ve Akdeniz’indir. Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, saymış olduğum tüm ülkelerde kabak çiçeği farklı şekilde pişirilir, bazen de çiğ yenir. Mesela İtalya’da bazen olduğu gibi, bazen de içi Buratta ve ançüez ile doldurulup panelenir ve kızartılır. Fransa’da kızartılır, etle doldurulur veya çiğ yenir. Türkiye’de ve Yunanistan’da ise, genellikle pirinçli dolması yapılır, iki ülke arasındaki benzer yemeklerden de biridir. Türkiye mutfağına mübadele sırasında gelen Giritli göçmenler tarafından geldiği düşünülüyor.
Haziran ve ağustos ayları arasında kabak çiçeğini pazarlarda görebilirsiniz, marketlerde göreceğinizi pek zannetmiyorum, çünkü kolay bozulan, çok hassas bir sebze olduğundan büyük marketler genelde stoklarında tutmak istemez. Biraz önce söylediğim gibi o kadar hassas bir sebzedir ki kabak çiçeği, onu gün doğumundan önce toplamaz, güneş doğduktan sonraya bırakırsanız hemen yapraklarını kapar.
Doğada neredeyse her şeyde olduğu gibi, kabak çiçeğinin de bir dişisi, bir de erkeği vardır. Erkek kabak çiçeğinin yaprakları da kendisi de dişiye göre daha büyük olur, ve yemekler genelde erkeğiyle yapılır. Dişi kabak çiçeği ise, küçüktür, kabağın ucunda kalır ve üretkendir.
Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, pişirme tekniği ve kullanılan malzemeler ile çok hafif bir yemektir. Bir porsiyonunda sadece 52 kalori vardır ve A vitamini deposudur.
Hazırsak, kabak çiçeklerini doldurmaya başlayalım!
Farklı dolma tariflerini seviyorsanız harika bir tarife daha ne dersiniz? Saraylara layık lezzeti ile kavun dolması sizelerle!
Kabak çiçeği dolması tarifimize geçmeden önce bir kaç püf nokta vermek istiyorum. Biraz önce de bahsettiğim gibi, kolay bozulabilen kabak çiçeklerimizi, aldıktan sonra en fazla 2 gün içerisinde pişirmenizi öneriyoruz. Bazı arkadaşlarım, bana kabak çiçeği dolması neden acı olur diye soruyor, yediğimiz kabak çiçeği dolmaları hiç acı olmadığına göre, demek ki bir hata yapıyorlar. Kabak çiçeğinin yapraklarını kenarlara açtığınızda, içinde tohumunu göreceksiniz, tohumu koparttığınız zaman kabak çiçeği dolmasının acı olma ihtimalini de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.
Yoğurt ile servis edebilirsiniz.