ARAMA YAP
20 dk
45 dk
Kolay
8 kişilik
200 kcal
10443

Fransız Devrimi’ni –pek istemeyerek de olsa- ateşleyen Marie Antoinette, ekmek bulamayan halka “Ekmek yoksa, pasta yesinler.” dememiştir, “Ekmek yoksa brioche yesinler.” demiştir. Aslında bu iki cümle de Kraliçe Antoinette’e ait değildir, Jean Jacques Rousseau’nun İtiraflar’ında yazdığı ve adını vermediği kötü kraliçeye aittir. Ama bu başka bir konu.


Brioche ekmeğinin kökeni Viking’lere gidiyor. Brioche ne demek dersek, kelime bris (yoğur) ve hocher (karıştır) köklerinden oluşur. Ama Brioche bir Fransız ekmeği olarak kabul edilir ve Vikingler’dense Fransa kökeninden bahsedilir. Bu arada bir çok sessiz harften oluşan brioche nasıl okunur diyecek olursak, doğru okunuş “biriyoş” tur.


Fırınlarda sık gördüğümüz ekmekler kabaca, un, su, maya ve tuz ile yapılır. Brioche gibi ekmeklere ise ‘zengin ekmek’ denilir, bu ekmeklerin içeriğinde tereyağ, yumurta, şeker ve bazı tariflerde süt de olur. Zengin ekmekler, tarih boyunca elit sınıf ekmeği olarak kabul edilmiş, davetlerde servis edilir ve bu ekmeklere asil ekmek (royal bread) denilirmiş. Hatta Brioche’un İtalyan kuzeni olan Pandoro’nun kelime anlamı ‘altın ekmek’tir.

Dinsel değeri olan, Hristiyanların Paskalya çöreği ve Yahudiler’in Şabat ve dini bayramlarda yaptığı Hala ekmeği de, zengin ekmeklere birer örnektir.

Yoğun tereyağ ve yumurta kullanılarak hazırlanan Brioche ekmeği o kadar lezzetlidir ki, kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeğinde, hatta gece kaçamaklarında tüketebilirsiniz. Brioche’u çok seveceğinizi düşünüp, her aklınıza geldiğinde yeme önerimiz dışında, burger ekmeği olarak veya Brioche2u yaptıktan 2-3 gün sonra tatlı yumurtalı ekmek (pain perdu veya French toast) ya da ekmek tatlısı (bread pudding) olarak tüketebilirsiniz.


Bir çok ekmeğin, özellikle de ekşi mayalı ekmeklerin aksine, Brioche kısa mayalanma süresi olan bir ekmek olduğundan, beklemeye sabrı olmayanların bile rahatlıkla yaptığı bir ekmektir. Önlüğümüzü giyelim, haydi şimdi biraz ellerimizi kirletelim!

Pişirmeye Başla

Brioche Tarifi


Emre Ulu;

Malzemeler

- 8 kişi +
un
2 su bardağı
şeker
2 yemek kaşığı
tuz
1 tatlı kaşığı
su, ılık
2 su bardağı
yaş maya, 12 gram
1 yemek kaşığı
yumurta
3 adet
tereyağı
1,5 su bardağı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Öncelikle tezgahınızda öncelikle kendinize yer açın, çünkü çalışma alanımızın etrafını da biraz una ve hamura bulayacağız. Bir yandan yumurtaları sarısı ve beyazı karışacak kadar çırpın ve tereyağı küp şeklinde kesip, bir kaseye koyun. Tezgaha unu dökün ve ortasında bir çukur oluşturun. Çukurun ortasına yumurta, maya, su ve şekeri koyup, üzerine kenarlardan un eklemeye başlayın.